17.08.2018 | Doğa Koleji

Milliyet - Araç sollama asistanı ile kazalar azalacak

Doğa Koleji Manisa Kampüsü ve Mavişehir 1 kampüsü öğrencileri, Münih Ijas 2018 Uluslararası Sanat ve Bilim Konferansına projeleriyle damga vurdu.

11. sınıf öğrencileri Taha Yılmaz Kanbayrak ve Ahmet Ergül'ün "Araç sollama asistanı (VOS)" adlı Matematik projesi büyük ilgi gördü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2016 istatistiklerine göre Türkiye'de ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 213 bin 149 hataya bakıldığında hataların yüzde 89,6'sını sürücüler oluşturduğu görülüyor.

Bu durum hem maddi kayıplara hem de can kayıplarına neden olmakta. Bu projeyle bu can ve mal kayıplarını mümkün olduğunca en aza indirmek amaçlanıyor. 9. sınıf öğrencileri Elif Yoldaş ve Merve Durgu "Bir Çocuk Bir Oyuncak Bir Mucit" adlı Fizik projesi ve Mavişehir 1 kampüsü 11. sınıf öğrencisi İrem Aydost "Y ve Z kuşakları arasındaki iletişim probleminin kaynaklarından birisi olan sosyal medya ve bu problemin yeni oluşan Alfa kuşağı üzerine etkileri" adlı Sosyoloji projesiyle konferanstan tam not aldı. 11. sınıf öğrencileri Naz Kanbayrak ve Ahmet Ergül'ün lama asistanı (VOS)" adlı Matematik büyük ilgi gördü. Türkiye İstatistik Kurumu 2016 istatistiklerine göre Türkiye'de ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 213 bin 149 hataya bakıldığında hataların %89,6'sını sürücüler oluşturmuştur. Bu durum hem maddi kayıplara hem de can kayıplarına sebep olabilmektedir.

Projenin amacı, bu can ve mal kayıplarını mümkün olduğunca en aza indirmektir. Özellikle bilinen markalarda, öne çıkan bu tip üst seviye özellikler bulunmaktadır fakat bunlar toplumun geniş kısmının kolay ulaşabileceği ürünler değildir. Bu projede önerilen sistem, yapısı itibari ile kolay uyarlanabilir, düşük maliyetli ve efektif çalışacak bir yapıda planlanacaktır. Kanbayrak ve Ergül bu projeleri ile son günlerde gündemde olan yerli araba projesinde kullanarak bu araçların ticari değerlerini arttırmayı planlıyor.