Haber ve Etkinlikler

DOĞA OKULLARI, 4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ’NÜ COŞKU İLE KUTLADI

Doğa öğrencileri 4 Ekim Dünya Hayvan Haklarını Koruma günü kapsamında bilinç oluşturmak ve hayvanlara yardımın önemini vurgulamak için okullarında “Bir Kap Mutluluk” projesini hayata geçirdiler.

ETİKETLER : sosyal sorumluluk projesi , Hayvan Hakları Günü , Bir Kap Mutluluk , proje , doğa bilinci , hayvan barınağı ziyareti

“Bir Kap Mutluluk” proje kapsamında 68 hayvan barınağı ziyaret edildi ve Doğa öğrencileri doğa dostları ile bir araya geldi. Hayvan barınaklarında yaşayan hayvanlar için yardım kampanyası düzenleyerek, kampanya kapsamında toplanan köpek ve kedi mamaları, battaniye, ıslak mendil gibi acil ihtiyaçları hayvan barınağı gezileriyle teslim ettiler. 

Okul içerisinde “Hayvan Hakları Kürsü”sü oluşturarak Hayvanların da hakları olduğunu vurgulayan öğrencilerimiz; hayvanlara sevgi ve saygının insana ve doğa’ya karşı olan sevgi ve saygıyı iyileştireceğine vurgu yaptılar. Özellikle hayvanların tibbi ve kozmetik deneylerde kullanılması, derisi için öldürülmesi, eğlence için avlanmaması ve hayvancılık sektöründe uygunsuz alanlarda yetiştirilmesi gibi onlara zarar veren uygulamalara karşı olduklarını belirterek dilek ve mesajlarını yazdılar.  


Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi metni, Uluslararası Hayvan Hakları Birliği ve ona bağlı ulusal birlikler tarafından 21-23 Eylül 1977 tarihinde Londra’da hayvan hakları konusunda yapılan üçüncü uluslararası toplantıda kabul edildi. Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi ise, Paris’te UNESCO Sarayı'nda 15 Ekim 1978 tarihinde törenle ilan edildi. Bu bildirgeye göre;


  •   Tüm hayvanlar eşit doğar ve eşit yaşama hakkına sahiptirler. 
  •   Tüm hayvanların saygı görme hakkı vardır. Bir tür hayvan olan insan, diğer hayvanları yok edemez. Hayvanları kendi çıkarı için karşılıksız kullanamaz. 
  •   Hiçbir hayvana kötü ve zalimce davranılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu ise bu, bir anda ve acı çektirilmeden yapılmalıdır. 
  •   Vahşi hayvanlar kendi doğal çevrelerinde yaşama ve çoğalma hakkına sahiptir. Eğitim amacıyla bile olsa vahşi hayvanlar özgürlüklerinden mahrum bırakılamaz. 
  •   Evcil hayvanlar, uyumlu bir biçimde ve özgürlük içinde yaşama hakkına sahiptir. İnsanların kendi çıkarları için evcil hayvanların yaşama koşullarında yapacakları her türlü değişiklik, haklara aykırıdır. 
  •   Evcil hayvanlar, doğal yaşama sürelerine uygun uzunlukta yaşama hakkına sahiptir. 
  •   Tüm çalışan hayvanlar (at, eşek…) iş süresinin sınırlandırılması, işin daha az yorucu olması, güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir. 
  •   Hayvanlara fiziksel ya da psikolojik acı çektiren deney yapmak, hayvan haklarına aykırıdır. 
  •   Beslenmek için bakılan hayvanlar barındırılmalı, taşınmalı ve ölümleri de korkutmadan ve acı çektirmeden olmalıdır. 
  •   Hayvanlar, insanlar tarafından eğlence amaçlı kullanılamazlar. Hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlarla gösteri yapılması, hayvan onuruna aykırıdır. 
  •   Zorunlu olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi, yaşama karşı işlenmiş bir suçtur. 
  •   Çok sayıda vahşi hayvanın öldürülmesine neden olan safariler ve av partileri, hayvanlara karşı yapılmış bir soykırımdır. Doğal çevrenin kirletilmesi, yıkılıp yok edilmesi de soykırıma eşdeğerde alçakça bir davranıştır. 
  •   Hayvanların ölüsüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanların öldürüldüğü şiddet sahneleri, sinemalarda ve televizyonlarda yasaklanmalıdır.Ama hayvanlara yapılan saldırıları kınamak amacında olan filmlerde bu sınırlama yoktur. 
  •   Hayvanları koruma kuruluşları, devlet katında temsil edilmelidir. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL