19.06.2019 | Doğa Koleji

GEN DEĞİŞİMİNİ ARAŞTIRAN TÜRK ÖĞRENCİ 21 ÜLKE ARASINDAN BİRİNCİ SEÇİLDİ

Acıbadem Doğa Fen ve Teknoloji Lisesi Hazırlık Sınıfı öğrencisi Eray Mercan, Avrupa İnsan Genetiği Topluluğu (ESHG) tarafından düzenlenen Avrupa DNA Günü Kompozisyon Yarışması European DNA Day Essay Contest 2019’da birinci oldu.

Doğa Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi hazırlık sınıfı öğrencisi Eray Mercan, yazdığı kompozisyonla, Avrupa DNA Günü Kompozisyon Yarışmasında birinci seçildi. Mercan, 18 Haziran günü İsveç'in Goteburg kentinde bulunan Svenska Mässan'da 3500'den fazla uluslararası bilim insanı ve doktorun katıldığı uluslararası bilimsel konferans "European Human Genetics Conference"a davet edildi.

Eray Mercan,Gen Düzenlemesi Nedir ve İnsanların Yeteneklerini Geliştirmede Kullanılabilir mi?” başlıklı kompozisyonuyla, 59 kişilik uzman kadronun jüriliğinde ve 21 Avrupa ülkesinden katılan yüzlerce makale arasından seçildi.

“Bu başarı Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi”

Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, “Hazırlık sınıfında okuyan öğrencimizin, yazdığı İngilizce kompozisyonla, Avrupa ülkelerinden başvuruda bulunan yüzlerce makale arasından birinci seçilmesi kurumumuz ve ülkemiz adına gerçekten gurur verici. Öğrencimizin adı, okulu ve ülkesi; birinci seçilerek davet aldığı uluslararası bilimsel konferansta ilan edildi. Bu başarıyla birlikte Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olduk” dedi.

Doğa Kolejinin akademik altyapısı ve elde ettiği başarılarla eğitim ve bilim platformlarında yer almayı sürdüreceklerini aktaran Genel Müdür Lüle, sözlerini “Avrupa İnsan Genetiği Topluluğu (ESHG) gibi saygın bir kuruluş tarafından düzenlenen yarışmanın uluslararası tüm lise öğrencilerine hitap ettiği kanaatindeyim” diye sürdürdü.

Gen Düzenlemesi Yetenekleri Geliştirir mi?

Avrupa İnsan Genetiği Topluluğu (ESHG), her yıl Dünya DNA günü kapsamında genetikle ilgili bir problem yayınlayarak öğrencilerden bu problemle ilgili makale taraması yapmasını ve yorumlarını da katarak bir kompozisyon yazmalarını bekliyor. 2019 yılının problemi ise “Gen düzenlemesi nasıl çalışır ve bundan beklentiler neden yüksektir?” oldu. Kompozisyonunda, gen değişiminin gelecekte insanlığı etkileyecek olumsuz yönlerini tartışan Eray, Biyoloji Öğretmeni Ayça Çolak’ın da desteklerini alarak “Gen düzenlemesi nedir ve insanların yeteneklerini geliştirmede kullanılabilir mi?” sorusuna yanıt aradı.

Kompozisyon, gen düzenlemesinin nasıl yapıldığını ve bu tekniklerden olan CRISPR yöntemini, şu anda dünyada devam eden hastalık tedavisi çalışmalarını ve sonuçlananların verilerini, gen düzenlemesi ile insan yeteneklerinin geliştirilmesinin etik olup olmadığını içeriyor.