Haber ve Etkinlikler

ÖĞRENCİLERİMİZ ULUSLARARASI ANTARKTİKA KONFERANSI’NDA

Takım liderliğini Tuzla Kampüsü 11. Sınıf öğrencisi Berke Çiçek, takım danışmanlığını Fizik öğretmeni Selami Eraslan’ın üstlendiği okulumuz öğrencilerinin kurmuş olduğu Piri Reis Çevre ve Teknoloji Takımı (PiriÇET)’nın, yaptığı çalışmalar kapsamında SCAR Bilim Konferansı’na sunduğu bilimsel bildiri kabul aldı.

ETİKETLER : scar 2020 , proje başarısı , Scientific Committee on Antarctic Research , tübitak mam , itü denizcilik fakültesi

Antarktika Araştırmaları Bilimsel Komitesi (SCAR – Scientific Committee on Antarctic Research), Antarktika Kıtası'nda yapılan tüm bilimleri çatısı altına alan uluslararası bir organizasyondur. TÜBİTAK ülkemizin SCAR üye kuruluşu olup, kutup çalışmaları günümüzde TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü önderliğinde yürütülüyor.

SCAR Bilim Konferansı, Antarktika çalışmaları gerçekleştiren bilim insanlarının bir araya geldiği en büyük konferansı olma özelliğine sahiptir. 3 – 7 Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 2020 SCAR Konferansı COVID-19 sebebiyle çevrimiçi olarak Avustralya tarafından koordine edilecek.

Öğrencilerimiz Antarktika’da yapılan çalışmalara lise düzeyinde katkı sağlamak, değişen iklimin sonuçlarını net bir şekilde yaşayan Antarktika’da, bilim üssümüzün bulunduğu alanda, “hava kalitesi ve ozon ölçümlemenin yanı sıra gaz, basınç, karbondioksit, nem, sıcaklık ve ışık” ölçümlerini gerçekleştirmek adına modül oluşturmayı amaçlıyor. Öğrencilerimizin İTÜ Denizcilik Fakültesi ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü danışmanlığında yürüttükleri “Antarktika’da Horseshoe adasında Türk Bilim yerleşkesi alanında hava ve ozon ölçümleri” isimli proj ile enerjisini güneş panelleri ve pillerle sağlayan modül ile toplanacak verilerin ana hedefi, uzun zaman sürecinde üs alanımızda kaydedilecek ölçümlerin iklim değişikliği ile ilişkili sonuçlarını analiz edebilmek.

Öğrencilerimizin kurduğu PiriÇET takımı okulumuzun sunduğu imkânları kullanarak insanlık yararına çıkarılabilecek ürünler geliştirmek ve hatta bu teknolojik ürünlerin ticarileştirilmesi kapsamında çalışmalar yapmakta. Türkiye ve/veya dünyada fayda sağlayabilecek bir ürünün bilimsel sorulara cevap vermesi gerektiğine inanarak, çalışma sahasını ve rotasını Antarktika’ya çevirmiş bir ekiptir. Ekip olarak dünya ülkelerinin Arktik ve Antarktika’da yaptığı bilimsel faaliyetleri ve o alanlarda kullanılan teknolojileri de araştırmaktadır.

Özellikle ülkemizin Antarktika girişimlerinin ve bilimsel altlığının Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda 2017’den bu yana büyük başarılara imza atması ekibe ilham olmuştur. Bu çalışmalarla beraber bilim insanlarına yaratılan imkânlar sayesinde, Türk bilim insanları da yetkinliklerini Türkiye sınırlarında kutuplara ulaştırabilmiştir. Ekip olarak bu sistemin içinde, Türkiye’nin Antarktika’da kurduğu bilim üssü çevresi için teknolojik bir ürün ortaya çıkarma amacı da bulunmaktadır. Belki de, Türkiye’de kutuplar odaklı, Ar-Ge ve teknoloji hedefli ilk takımlardan birisi olma özelliği taşımaktadır. Öğrencilerimizin üreteceği projelerinin, Türkiye’den 14 bin km uzaklıkta faaliyete geçmesi en büyük hedefleridir.


DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL