DOĞA OKULLARI 4. ULUSAL MODEL ROKET YARIŞMASI DÜZENLENDİ!

Geleceğin uzay mühendisleri, Doğa Koleji’nin bu yıl 4’üncü kez düzenlediği Ulusal Model Roket Yarışması’nda yaklaşık 180 roket ateşledi.

ETİKETLER : ulusal model roket yarışması , uzay modeli , beykoz doğa koleji , yarışma

Doğa Koleji’nin üç yıldır düzenlediği ve Türkiye’de 18 yıl aradan sonra düzenlenen ilk ulusal model roket yarışması olma ünvanını taşıyan yarışma kapsamında geleceğin mühendisleri yer çekimine karşı koydu. 12 ilden 95 lise öğrencisinin katıldığı roket yarışmasında öğrenciler, kendi tasarladıkları model roketleri ateşledi.

Bilim dünyasında söz sahibi olan gençler yetiştirme hedefiyle birbirinden farklı bilim etkinliğine ev sahipliği yapan Doğa Koleji, bu yıl bir kez daha Ulusal Model Roket Yarışması’na ev sahipliği yaptı.

12 Şehir, 32 takım, 95 öğrenci, 180 uçuş…

Antalya, Adana, Balıkesir, Ankara, Kocaeli, Bursa, Düzce, gibi 12 şehir ve İstanbul’dan yarışmaya katılan 32 takımda yer alan 95 yarışmacı, kendi tasarladıkları ve modelledikleri roketlerin rüzgar ve yer çekimine karşı koyma gücünü test etti. Öğrencilerin 2'şer uçuştan 180 uçuş gerçekleştirdiği yarışmada dizayn edilen modeler, uluslararası standartlara uygun olarak tasarlandı.

Finalin 18 Nisan’da Beykoz Doğa Koleji’de düzenlenen Ulusal Model Roket Yarışması'nda katılımcılar, yerçekimine karşı aerodinamik kaldırma gücü kullanmaksızın roket motoru ile havaya çıkan, tekrar uçuşa çıkabilecek durumda yere emniyetle dönebilen model roketlerini yarışma jürisi ve hakemlerin gözlemi eşliğinde ateşledi.

Yarışma sonucunda ferdi sıralamada Türkiye birincisi Acıbadem Bilim Doğa Koleji'nden İlayda Kasarcı, ikinci Bayrampaşa Doğa Koleji'nden Cengizhan Yurt ve üçüncü Şişli Bilim Doğa Koleji'nden Kuzey Ege Şay oldu. Türkiye Takım sıralamasında sırasıyla; Acıbadem Bilim Doğa Koleji, Acarkent Doğa Okulu ve Antalya Doğa Koleji ilk üç sırayı paylaştılar. İller ferdi sıralamada birinci Bursa Özlüce Doğa Koleji'nden Selen Gafur, ikinci Bursa Çekirge Doğa Koleji'nden Efe Sınay ve üçüncü Sakarya Doğa Koleji'nden Mina Uzun oldu.

İstanbul en iyi takım koçu ödülünü Tuzla Doğa Koleji'nden Nur Aydın kazanırken, iller en iyi takım koçu ödülünü Adana Doğa Koleji'nden Berna Yıldızhan hocamız kazandı. İzleyicilerin coşkulu alkışlarıyla bir şenlik havasında geçen yarışma sırasında bütün modelciler daha tecrübeli olarak yarışmadan ayrıldı.

Türk Hava Kurumu Eğitmeni Oktay Ünlü denetiminde yapılan yarışma sonucunda öğrencilerimizden başarılı olan yarışmacılar FAI lisansı ile uluslararası yarışmalarda boy gösterme hakkı kazandı.