Haber ve Etkinlikler

DOĞA KOLEJİ'NİN YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİ, SANATIN KALBİ BARCELONA'DAYDI!

Öğrencilerinin sanatı ve yeteneklerini keşfetmeleri için özel bir ortam sunan Doğa Okulu Görsel Sanatlar Bölümü’nün bu yıl 3. kez düzenlediği Heykel Yarışması’nda dereceye giren yetenekli heykeltıraşlar, sanatın kalbinin attığı Barcelona’daydı. Genç yetenekler, Gaudi’nin sıra dışı sanat anlayışı, Dali ve Picasso’nun deliliğin sınırındaki tabloları, Miro’nun resme kattığı muhteşem renkler ve yüzyılların eskitemediği dar sokaklardan ulaşılan geniş bulvarlarda sanatı ve tarihi keşfe çıktı.

ETİKETLER : Barcelona , taş heykel projesi , sanat , sanatın kalbi , Doğa Okulu projeleri , heykel yarışması , Doğa Okulu Görsel Sanatlar Bölümü

Doğa Koleji’nin, öğrencileri arasında düzenlediği ve bu yıl 3’üncü kez gerçekleştirilen “Bir Taş Masalı” isimli heykel tasarım yarışmasında öğrencilerin tasarımları ülkemizin saygın tasarımcıları ve heykeltıraşları tarafından değerlendirildi. Yarışma sonucunda en başarılı ilk üç öğrenci, 21-24 Kasım tarihlerinde gerçekleşen İspanya Kültür ve Sanat Gezisi ile ödüllendirildi. 

Taş Heykel Projesi

Öğrencilere taş işçiliğinin inceliklerini göstererek heykelin tasarım sürecinden uygulamaya hangi aşamalardan geçtiğini öğretmeyi; heykel sanatı, yaratıcılık ve tasarım gibi kavramlarla tanıştırmayı amaçlayan Taş Heykel Projesi, Doğa Koleji’nin modern sanat atölyelerinde gerçekleşti. Proje sonrasında dereceye giren tasarımlar daha sonra görsel sanatlar öğretmeni Mete Cirit ve Türkiye’nin seçkin heykeltıraşları tarafından 4.00 m*1.50 m2 lik mermer bloklara işlendi.

Heykel, sanat ve tarihin merkezinde “Bir Taş Masalı”!

Doğa Okulu Görsel Sanatlar Bölümü’nün düzenlediği yarışmada dereceye giren Jasmin Yasemin Uysal (Beykoz Doğa Koleji) ve Yağmur Toprak (Beykoz Doğa Koleji) ödül olarak sanatın kalbinin attığı Barcelona’da sanat yolculuğuna çıktı. Yarışmada ilk üçe girerek Barcelona seyahatine hak kazanan Umay Aydemir rahatsızlığı nedeniyle geziye katılamazken, “Bir Taş Masalı” temalı sanat turuna katılan iki genç yetenek, dört gün boyunca şehrin simgesi haline gelen ünlü müzeleri, sanat eserlerini ve ünü Barcelona ile özdeşleşen dar sokaklarda büyüleyici bir deneyim edindi. Plaza Catalunya, Plaza Espana, Las Ramblas Caddesi ve Antoni Gaudi ‘nin muhteşem eseri Sagrada Familia ile başlayan “Bir Taş Masalı”nın ilk gününde öğrenciler ayrıca MNAC Müzesi’ni (Museu Nacional d'Art de Catalunya) ziyaret ettiler. Salvador Dali ‘nin doğduğu kent olan Figueres’e ve sanatçının adını taşıyan ünlü müzeye yolculukla başlayan ikinci günü Flemenko Show ile devam eden öğrenciler “Masal”ın üçüncü gününde La Sagrada Familia ve Picasso Müzesi’yle devam ettiler.

 

Sanat Doğa’nın bir parçası

Öğrencilerini sadece sınavlara değil hayata hazırlayan Doğa Koleji, sanatın ve sporun birçok dalında öğrencilerini destekliyor. Öğrenciler,  heykelden ebru sanatına, resimden fotoğrafa kadar pek çok alanda ulusal ve uluslararası başarıya sahip. Doğa Koleji,  çoklu zekâ kuramını ışığında anaokulu çağından itibaren çocukların yeteneklerini keşfederek, onlara geleceğin sporcuları, sanatçıları, müzisyenleri, akademisyenleri ve başarılı yöneticileri olmaları konusunda destek veriliyor. Eğitimin spordan sanata, her alanda başarıyla uygulanması gerektiği felsefesiyle hareket eden Doğa Okulu öğrencileri heykeldeki başarılarını da sergileme imkânı buluyor. Görsel Sanatlar Bölümü tarafından düzenlenen Heykel Yarışmasında dereceye giren Jasmin Yasemin Uysal, Umay Aydemir, Yağmur Toprak’ın heykelleri Doğa Okulu Beykoz Kampüsü’nde sergilenirken, yetenekli öğrenciler İspanya’da yaşadıkları kültür, sanat ve tarih masalından aldıkları ilhamla yeni çalışmalara imza atmaya hazırlanıyorlar.

Mete CİRİT /  Doğa Okulu Görsel Sanatlar Öğretmeni

“Bir Taş Masalı öğrencilere üçüncü boyutta düşünme becerisi ve alışkanlığı kazandırabilmeyi amaçladığımız üç boyutlu tasarım atölye projesinin bir ürünü. Heykel tasarım yarışması ile hem öğrencilerin bu anlamdaki yeteneklerini ortaya çıkarıp onları bu yeteneği geliştirmeye motive ederken üçüncü boyutta düşünme kapasitelerini de geliştirmeye çalışıyoruz. Proje hem yarışmaya katılan öğrencilere hem de yarışma sonucunda sergilenen heykelleri izleyen öğrencilere bu anlamda bir görüş kazandırıyor. Yarışmada öğrencilerin 60 cm X 20 cm’lik gaz betonlara işledikleri heykel tasarımlarını, profesyonel heykeltıraşlara4 metreküp mermer bloklara realize ettirerek eserleri ölümsüzleştiriyoruz. Yarışma sonucunda öğrencilerimizin katıldığı, yurt dışına düzenlenen kültür sanat seyahatleriyle hem diğer öğrencileri de katılıma teşvik ediyor, hem de dereceye giren çocuklarımızın başarılarını ödüllendiriyoruz. Geleneksel hale gelen ‘Bir Taş Masalı’ kültür sanat seyahatini bu yıl İspanya’nın Barcelona kentinde gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz yarışma sonrasında hem kendi eserlerinin ölümsüzleşmesini hem de dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini yerinde ziyaret etme mutluluk ve gururunu yaşadılar.

“Her öğrencinin bir hikâyesi var!”

Doğa Okulu görsel sanatlar öğretmeni Mete Cirit yarışmaya katılan tüm öğrencilerin eserlerinin bir hikâyesi olduğunu, her öğrenci kendi hikâyesinden yola çıkarak heykel tasarımını yaptığını ifade ediyor. Bu hikâyeyi esere dönüştürmek de öğrenciye sanatsal bakış ve uygulama kapasitesi kazandırmak açısından büyük fayda sağlıyor. Bu yıl dereceye giren öğrencilerimizden Jasmin Yasemin Uysal eserinde ‘doğa ve insan bütündür’ temasını işledi. Yağmur Toprak kedilere çok düşkün olduğunu belirtti ve bu sevgisini bir ‘kedi modeli’ tasarlayarak realize etti. Umay Aydemir ise kitapların hayatımızdaki öneminin altını çizmek istediği için ‘bağıran kitap’ heykelini tasarladı” şeklinde aktarıyor.

Jasmin Yasemin UYSAL (11 Yaşında/ Beykoz Doğa Okulu öğrencisi)

Yarışmanın birinciliğini kazanan öğrencilerden Jasmin Yasemin Uysal; Bir Taş Masalı’nda gezisinde yaşadığı deneyimi “Her sokakta yeni bir sanat eseri gördüm, çok sevdim. Dar sokakları ile eski şehir, antika gibi evler, restoranlar çok etkileyiciydi. En çok Salvadore Dali’nin eserlerini beğendim. Dali müzesinde 3 boyutlu tablolardan çok etkilendim. Annem Dali’yi çok seviyor. Ben de Dali’yi çok seviyorum. Sanatın farklı yönlerini tanıdım. İnsanların farklı bakış açılarından farklı şeylerin ortaya çıktığını artık daha iyi anlıyorum. Kendi tarzını yaratmanın önemini daha iyi kavradım.

Yağmur TOPRAK (12 Yaşında/ Beykoz Doğa Okulu öğrencisi)

Yarışmada dereceye giren Yağmur Toprak ise “Heykel ile geçen sene ilgilenmeye başladım ve yarışmaya katıldım. İlk yılımda başarılı da oldum. Barcelona’da geçmişten bu güne sanatın gelişimini gördüm. Sanat galerileri çok etkileyiciydi. Dali Müzesi’ni çok beğendim, ilizyonları çok etkileyici buldum. Ayrıca sevdiği bir sanatçının evini resmetmiş. Çok güzeldi. Dali, Picasso ve Dönem müzeleri arasında beni en çok barok dönemi etkiledi. Tarihe sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendim” yorumlarıyla öğrendiklerini aktardı. 

Umay AYTEKİN ( 13 Yaşında/ Elazığ Doğa Okulu öğrencisi)

Yarışmada ilk üçe girerek Barcelona seyahatine hak kazanan Umay Aydemir, rahatsızlığı nedeniyle geziye katılamazken, kitapların hayatımızdaki öneminin altını çizmek istediği için ‘bağıran kitap’ heykelini tasarladığını bu proje içerisinde olmaktan ve dereceye girmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

 

Gezide ünlü gazeteciler de öğrencileri yalnız bırakmadı

Nuran ÇAKMAKCI / HÜRRİYET GAZETESİ

Doğa Koleji’nin bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği “Bir Taş Masalı” yarışması kültür ve sanat gezisine 2’inci kez katılıyorum. Bu proje sayesinde kendimi sanata daha yakın hissettim. Sanat ile ilgili bilmediğim birçok şeyi bu proje ile fark ettim. Barcelona, büyüleyici bir sanat şehri… Birçok önemli ressam ve mimar Barcelona’da yetişmiş, onların eserlerini yerinde görmek beni bir hayli heyecanlandırdı ve mutlu etti. Öğrencilere sunulan, yerinde öğrenebilme fırsatı, çocuk yaşta ciddi bir bilgi birikimine sahip olmaları, elde ettikleri bu deneyim, Türkiye’de eğitimin nabzını tutan biri olarak beni ayrıca gururlandırdı. Bu deneyim, öğrenciler için çok büyük bir kazanım. İleride sanatçı olmayı hedefleyen yetenekli öğrencilerin, birçok önemli sanatçının yaşadığı ve eser verdiği bu güzel şehri tecrübe etmesini sağlamak, öğrencilerin geleceğine yapılmış bir yatırımdır. Bu nedenle de Doğa Koleji’ni tebrik ediyorum.

Yaşar ÖZAY / SABAH GAZETESİ

Doğa Koleji öğrencileri gerçekten çok şanslı. Bizim bu yaşlarda öğrenebildiğimiz şeyleri onlar daha küçük yaşta öğreniyorlar. Çocukluk çağında bu kadar bilgiyi yerinde öğrenebilmeleri onlar için büyük bir fırsat. Burada elde ettikleri deneyim ve bakış açısı, önlerindeki dönemde hatta iş hayatına atıldıklarında da onlara çok iyi bir kazanım sağlayacak. Çocuklara sanat aşılamak ve onlara yeni bir şehri tanıma şansı vermek eğitim dünyası için gerçekten ümit verici ve motive edici bir davranış. Kültür ve sanat gezilerinin özellikle öğrencilerin bakış açısını geliştirmek, onları farklı kültürlerle bir araya getirmek, çocukları küçük yaşta sanata ve sanatçıya özendirmek açısından çok faydalı olduğu düşüncesindeyim. Barcelona’yı birlikte gezdiğimiz öğrencilerin yaptığı yorumlardan anlaşılıyor ki bu düşüncemde oldukça haklıyım.

 Yeşim KASAP / SABAH GAZETESİ

Bu proje turistik bir geziden çok öte, kültür ve sanatla iç içe geçirdiğimiz çok güzel bir geziydi. Öğrencilerle birlikte zaman geçirmekten çok keyif aldım. Öğrencilerin akademik bilgileri,  dünyaya bakışı, eserleri yorumlayışları çok etkileyiciydi. Bu kadar yararlı ve sonuçları bu kadar net görülebilen bir eğitim sisteminin varlığı beni çok etkiledi. Barcelona sanatın kalbinin attığı en güzel Avrupa şehirlerinden biri… Burada öğrencilerle birlikte birçok sanatçıyı yakından tanıma imkânı bulduk. Şehrin mimari yapısı gerçekten görülmeye değerdi. Bu gezide eşlik ettiğimiz başarılı Doğa Okulu öğrencilerini sanata bakış açılarından ve ilgilerinden ötürü tebrik ederim. Doğa Koleji’nin sağladığı imkânlarla birlikte, yetenek ve ilgilerini daha da geliştirerek gelecekte dünya çapında birer sanatçı olacaklarına kuşkum yok.

DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL