DOĞALI FİZİKÇİLER UZAYDA YAŞAMIN ÖNÜNÜ AÇACAK PROJESİYLE 1.LİK KAZANDI!

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Avrupa Birliğinin (AB) tarafından düzenlenen Odysseus Uzay Yarışması’nda öğrencilerimiz Deniz Gülbaharlı ve Ulaş Gülbaharlı kardeşler Avrupa Birliği dışındaki ülkeler arasında birincilik ödülünü aldı.

ETİKETLER : doğa koleji proje başarısı , uzay projesi , uzayda yaşan , esa , odysseus uzay yarışması , uzayda radyasyon , cevizlibağ doğa koleji

İlki geçtiğimiz yıl ESA ve AB destekleriyle gerçekleşen Odysseus Uzay Yarışması, dünyanın her ülkesinden ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde öğrencilerin uzaya yönelik geliştirdikleri projeleri ile katıldıkları, gençlerin uzay teknolojilerine olan ilgisini artırmayı amaçlayan bir proje yarışması niteliğinde... Projeleri ile önce Türkiye’den seçilen dört ülke finalisti arasına giren öğrencilerimiz Deniz Gülbaharlı ve Ulaş Gülbaharlı kardeşler daha sonra Avrupa Birliği dışındaki ülkeler arasında en iyi proje seçilerek üç farklı eleme sürecini de 1.likle tamamladı. Cevizlibağ kampüsü öğrencilerimiz projeleriyle uzayda kolonileşmenin önünü açacak uzay radyasyonundan korunmayı sağlayan bir çözüm geliştirdi.

ESA Odysseus Uzay Yarışma jürisinin açıkladığı sonuçlarda Doğa Koleji öğrencileri, ABD-Rusya-Çin-Japonya-Kanada gibi ülkeler arasında non european countries 1.si olurken, 2.lik ödülünü ise Bolivya’dan katılan St Andrews School aldı.

Öğrencilerimizin projesinde; uzayda kurulması planlanan kolonilerin en büyük yaşamsal sorunu olan anlık radyasyon dalgalarını tespit ederek otomatize bir şekilde hareket eden bir sistem ile çözüm bulmayı amaçlıyor. Bu sayede radyasyonun tam blokesini sağlayan sistem aynı zamanda ağırlıktan da tasarruf sağlıyor.

Öğrencilerimiz Deniz Gülbaharlı ve Ulaş Gülbaharlı'ya, öğrencilerimize takım koçluğu yapan fizik öğretmenimiz Özlem Ozan’a ve proje danışmanı Fizik Bölüm Başkanı Orkun Eruygun’a teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.