KİTAPTAN KARDEŞLİK KÖPRÜLERİ KURDUK

Doğa Okulu Tarih Atölyesi Kulübü’nün düzenlediği projenin bu yılki etabı sonuçlandırıldı ve kitaplar Türkiye ile Makedonya arasında gönül ve kültür köprüsü oldu.

ETİKETLER : Doğa Okulu kitaptan Kardeşlik Köprüleri , Atatürk’ün İzinde Balkanlar , Doğa Tarih Atölyesi Kulübü , Doğa Okulu Öğrenci Meclisleri

İstanbul’daki tüm Doğa Okulu öğrencilerinin katkılarıyla toplanan Türkçe okuma kitapları öğrencilerimizin de katılımıyla düzenlenen törenle; Makedonya’nın başkenti Üsküp’te ilgili okullara teslim edildi. Tören sırasında resmi makamlar Doğa Koleji’ne takdirlerini ilettiler ve öğrencilerimizin tarih ve kültür köprüleri konusundaki duyarlılıklarının kendilerini duygulandırdığını belirttiler. Üsküp Belediye Meclisi, bundan sonraki yıllarda Doğa Koleji’nin Üsküp ile ilgili yapacakları her türlü proje ve çalışmaya her türlü desteği vereceklerini belirttiler.

Türk asıllı Makedonya Milli Meclisi Milletvekili Erdoğan Saraç, ‘Doğa Koleji’nin bu yıl ikincisini düzenlemiş olduğu bu projenin kendileri için çok önemli olduğunu, bu şekilde kurulan köprülerin, hiçbir çıkar ilişkisi içermeden, tamamen gönül köprüsü olarak inşa edildiği için yıkılmasının mümkün olmadığını’ ifade etti.

Projenin içeriği

Tarihi ve kültürel bağımızın olduğu Makedonya’da bazı devlet okullarında Türkçe dersleri okutuluyor. Bu okulların kütüphanelerinin Türkçe eserler yönünden zenginleştirilmesi gerektiğini gördük. Bu nedenle “Doğa Tarih Atölyesi Kulübü” ve “Doğa Okulu Öğrenci Meclislerinin” öncülüğünde, uluslararası sosyal ve kültürel sorumluluk projesi gerçekleştirdik. Amacımız Makedonya’daki bu okullarda zengin bir Türkçe kitaplığı oluşturmak ve böylece dil ve kültür bağımızın daha da güçlenmesine yardımcı olmaktı. Öğrencilerimiz, ulaşabilecekleri kişi ve kurumlardan konumuza uygun kitaplar topladılar. Bu kitaplar, 50 kişilik bir öğrenci grubumuzun da katılımı ile Makedonya’ya götürüldü ve yapılan protokol töreni ile ilgili okullara teslim edildi.

Neler Dediler?

Eren Ahıskalıoğlu 9\B: İlk durağımız olan Üsküp'te hocamızla beraber çok güzel vakit geçirdik. Tarihi yapılar ve heykeller büyüleyiciydi. Ohrid' te gerçekleşen vapur turunda çok güzel kareler yakalama imkânım oldu. Selanik'te Atamızın evini görmek hepimizi duygulandırdı. Türkçemizin gönüller arasında nasıl bir kardeşlik köprüsü olduğunu görmek ve hissetmek çok güzeldi.

Gülce Uysal 9\A: Gezimiz beklediğimizden daha güzel geçti. Kaldığımız oteller çok rahat ve konforluydu. Rehber Hocamızın ilgisi ve anlatımıyla çok güzel vakit geçirdik. Atamızın evini ve çocukluğunu geçirdiği mahalleyi, askeri okulda okuduğu yerleri görmek de bizi çok duygulandırdı. Ülkemizde kilometrelerce uzakta Türkçemizin okutulduğu bir okulu görmek ve bu konuda oradaki arkadaşlarımıza destek vermek de unutamayacağım duygular yaşattı.

Zeynep Selin Erdoğan 9\A: Yunanistan- Makedonya gezimiz eğlenceli ve kültürel anlamda çok zengindi. Tarihimizi yakından görmek bizi çok etkiledi. Avrupa’da Türkçe konuşan insanların olduğunu bilmek ve onlara bu konuda bizim bile yapabileceğimiz desteklerin olduğunu görmek çok güzeldi. Ayrıca Atatürk’ün doğduğu evi, mahallesini, okulunu ziyaret etmek de beni çok duygulandırdı. Bir parçamızın bizden uzakta, o topraklarda olduğunu hissediyorum sanki.

Dilara Derya 9\C: Gezdiğimiz yerler çok hoşuma gitti. Tekrar gitmeyi isterim. Seneye gezi tekrarlanırsa herkese tavsiye ederim. Atatürk'ün yaşadığı evi ve okuduğu okulu gördüğümde içimde garip bir his oluştu. Benim açımdan mükemmel bir geziydi.

Cihan Sevilgen 9\C: Çok eğlenceli ve zevkli bir geziydi. Konakladığımız oteller çok lükstü. Hocalarımız sayesinde gezimiz çok daha keyif verici ve öğretici bir hal aldı. Tam anlamıyla bir kültür ve eğitim gezisiydi. Birçok şey öğrendik. Gezide emeği geçen herkese teşekkür ederim. Seneye tekrar katılmak istiyorum.