LİSE ÖĞRENCİLERİ KUTUP ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI’NDAN 2 ÖDÜL

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Tuzla ve Biga Kampüsü öğrencilerimiz, TÜBİTAK Kutup Araştırma Projeleri Finalleri'nden Türkiye İkinciliği ödülleri ile döndü.

ETİKETLER : kutup araştırma projeleri , doğa koleji lise , kutup bilimleri , proje modelli eğitim
İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji lise öğrencileri bilim projeleri başarılarına bir yenisini daha ekledi. Lise öğrencilerini Antarktika ve Arktik bölgelerde kutup bilimleri konusunda çalışmalar yapmaya teşvik etmek, kutup bilimleri alanında araştırmalar yapmaya yönlendiremk, nitelikli çalışmalarla ülkemizin gelecekte uluslararası bilimsel çevrelerde önde gelen ülkelerden biri haline gelmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda 2 Türkiye İkinciliği İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencilerinin oldu.

Bu yıl final yarışmasına 31 ilde bulunan 73 farklı okuldan toplam 146 öğrenci katılmıştır. Final yarışmasına katılan 80 projeden 4’ü Birincilik, 6’sı İkincilik, 8’i Üçüncülük ve 4’ü Teşvik olmak üzere toplam 22 projenin sahibi öğrenci ödül kazandı.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Tuzla Kampüsü öğrencileri Berke Çiçek ve Alper Çamlı “Antarktika Atmosferinde Uv Işığının Ozon Konsantrasyonu Üzerindeki Etkisinin Ölçülmesi (Piricet)” projesiyle TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Proje yarışmasında Fiziki Bilimler alanında Türkiye İkinciliği ödülünü kazandılar. Öğrencilerimiz Berke Çiçek ve Alper Çamlı ‘Küresel İklim Değişikliği Antarktika’yı ne derece etkiliyor?’ sorusundan yola çıkarak hazırladıkları projelerinde Antarktika’daki değişen ozon konsantrasyonunun sebeplerinin araştırdılar. Fizik Öğretmeni Selami Eraslan danışmanlığında geliştirilen projede, UV ışığının değerlerindeki değişimin ozon konsantrasyonu üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Mevsimsel olarak değişen atmosferik dinamikler takip edilerek bu değişimlerin UV ışın ölçümü ve ozon konsantrasyonu üzerindeki etkisinin analiz edildi.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Çanakkale Biga Kampüsü öğrencileri Zeynep Doğan ve Miray Yılmaz “Peto Paradoksuna Biyoinformatik Yaklaşım” projesiyle TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Proje yarışmasında Canlı Bilimleri alanında Türkiye kinciliği ödülünü kazandılar. Fen Lisesi öğrencilerimiz Zeynep DOĞAN  ve Miray YILMAZ “Kutup Asklepiosların Yükselişi” sloganıyla başladıkları araştırmada Peto Paradoksunu Biyoinformatik  analizler ile incelediler. Biyoloji öğretmeni Selen Çakas Coşkun danışmanlığında gerçekleştirilen proje kapsamında, Kanserin oluşumunda rol oynayan Tümör Baskılalayıcı Genler üzerinde durularak, kutup bölgelerinde yaşayan kansere dirençli canlılar ile insan arasındaki gen farklılıkları incelendi.

TÜBİTAK Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda ödül alan öğrencilerimizi ve danışman öğretmenlerimizi tebrik ederiz.