LİSE ÖĞRENCİLERİMİZİN HAZIRLADIĞI MATEMATİK PROJESİ ANTALYA BİRİNCİSİ

“Mod ve Asallık Tabanlı Füzyon Şifreleme” isimli matematik projemizle Antalya birinciliği Doğa'nın!

ETİKETLER : proje başarısı , antalya doğa , füzyon şifreleme , okul başarısı , antalya liseler matematik ve bilim yarışması

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile 8-9-10 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Liseler Arası Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması'nda sergilenen, “Mod ve Asallık Tabanlı Füzyon Şifreleme” isimli Matematik projemiz birinci olmaya hak kazanmıştır. Antalya’nın başarılı okullarının katılabildiği bu yarışmada Doğa Koleji Antalya Kampüsü il şampiyonu olarak Doğa Ailesi'ni gururlandırdı. Projeyi hazırlayan öğrencilerimizden Doğaç Gökçe ile Kazım Kıyaklı’yı ve proje danışmanı Matematik Öğretmenimiz Korhan Kunter’i tebrik ederiz.

Mod ve Asallık Tabanlı Füzyon Şifreleme”

Bu projede öncelikle geçmişte yapılmış olan şifreleme metodlarından örnekler alındı ve bazı şifreleme metodları füzyon yapılarak geliştirildi. Bu füzyon yaptığımız şifreleme metodları, Vigenère ve Enigma şifrelemeleridir. Enigma şifrelemesindeki "Rotor" ve "Reflektör" prensibi geliştirildi, orijinalinde iki adet olan "Reflektör" adedi iki katına çıkarıldı. Enigma'nın sabit kalıplarının aksine kullanıcı tarafından seçilebilir bir değişken haline getirildi. Ayrıca "Reflektör" kavramı üzerine Asallık ile ilgili yeni bir prensip eklenip, Asal sayılara da şifrelemenin temelinde önemli bir yer verildi. Bunu yapmanın dışında Vigenère şifrelemesi ile ilgili "Vigenère tablosu" kavramı statik halden, dinamik bir hale getirildi, Modüler Aritmetik ile güçlendirildi. Tüm bu işlemleri yaparken de kriptoloji dalına yenilikler katmak ve şifrelemeyi güçlendirmek amaçlı "Rotor Anahtarı", "Enkripsiyon Tablosu" ve "Alt Seleksiyon" gibi çeşitli kavramlar oluşturuldu, şifrelemenin daha kompleks bir yapıya erişmesine katkı sağlandı.