Haber ve Etkinlikler

ODTÜ ULUSLARARASI MASTERCLASS PARÇACIK FİZİĞİ ETKİNLİĞİ

CERN Demet Hattı dersini alan, program için akademik yeterliliğe sahip ve parçacık fiziğine merak duyan öğrencilerimizi, ODTÜ Uluslararası Masterclass etkinliğinde akademisyenlerle buluşturduk.


Parçacık fiziği deneylerine dair gerçek veriler üzerinde ölçümler yapmalarına olanak tanıyan program, dünya üzerinde 60 ülke ve 225’ten fazla merkezin katılımı ile düzenleniyor. Öğrencilerimiz parçacık fiziği alanındaki en güncel çalışmalar hakkında bilgi edinerek ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) gerçek verilerini kullanarak ilgili deney ve analizlerin bir parçası olma şansını elde etti.

14 Mart tarihinde düzenlenen ve bir gün süren ODTÜ Uluslararası Masterclass etkinliğine Ankara Çukurambar ve Çayyolu kampüslerimizden 15 öğrencimiz katıldı. Prof. Dr. M. Bilge Demirköz’ün online olarak verdiği parçacık fiziği ders anlatımı ile başlayan program, CERN’den gelen parçacık verilerinin analizi ile devam etti. Programın sonunda CERN ile canlı bağlantıya geçen öğrencilerimiz dünyanın birçok ülkesinden katılan lise öğrencileri ile parçacık verilerinin değerlendirmesi hakkında CERN bilim insanları ile bilgi paylaşımında bulundu. ODTÜ Uluslararası Masterclass (Hands on Physics) Programı sonunda Danışmanlığını Fizik öğretmenimiz Ayşe Sözen’in yaptığı Doğa Koleji Çukurambar Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Arda Keyfoğlu, Berfin Keven, Osman Tolga Sazak, Bora Yılmaz, Sudenaz Özcan, Melis Lila Çetin, Nehir Kozacıoğlu, Bedirhan Kuzey Dönmez ve Danışmanlığını Fizik öğretmenimiz Mine Polat ‘ın yaptığı Ankara Çayyolu Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Cansu Özdemir, Zümra İzgü Akyıldız, Defne Lal Bener, Berke Güngör, Taylan Toprak Bülbül, Selen Uğurluoğlu ve Meltem Demirbaş uluslararası geçerliliği olan sertifikaları almaya hak kazandılar.

DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL