Haber ve Etkinlikler

TÜBİTAK'DA TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ

“Gökyüzünün Görünmez Kanatları“ projesi ile TÜBİTAK Ortaokul Projeleri Yarışması'nda birinci olan öğrencilerimizi ve danışman öğretmenimizi tebrik ederiz.


2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Türkiye Finali'nde Doğa Koleji Samsun Kampüsü öğrencileri biyoloji alanında görme engelli bireyler için yaptıkları “Gökyüzünün Görünmez Kanatları” projesi ile birinciliğin sahibi oldu. Proje ile görme engelli bireylere kuşları öğretmeyi hedefleyen öğrencilerin projesi herkesin takdirini topladı.
 
TÜBİTAK tarafından 2021-2022 eğitim-öğretim yılında düzenlenen 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın Türkiye Finali 31 Ekim-4 Kasım tarihlerinde Diyarbakır'da gerçekleştirildi. 10 alandan 180 projenin yer aldığı Türkiye Finali'nde biyoloji alanında "Gökyüzünün Görünmez Kanatları" projesi ile Cansu Karaman Türk danışmanlığında Doğa Koleji Samsun Kampüsü öğrencileri Elif Duru Öztürk, Zeynep Sancak ve Dila Deniz Özkan birincilik kazandı. Öğrencilere ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal verdi.

Proje ile Görme Engelli Bireyler Kuşları Öğrenecek

Birinci olmaktan dolayı mutlu ve gururlu olduklarını belirten öğrenciler, görme engelli bireylere kuşları öğretmeyi hedefledikleri projelerini şu sözlerle anlattılar:
 
“Okul Dışı Öğrenme Ortamları tematik alanından verdiğimiz "Gökyüzünün Görünmez Kanatları" projemizle, görme engelli bireyler için özel olarak tasarladığımız kuş modelleri sayesinde, biyoloji alanındaki materyal sayısını arttırmayı ve görme engelli bireylere kuşları öğretmeyi amaçlamaktayız. Projemizde görme engelli bireylerin fen bilgisi dersi müfredatında bulunan 5. sınıf Canlılar Dünyası ünitesindeki omurgalı hayvanlardan olan kuşlar konusunu dokunsal ve işitsel duyularına yönelik olarak tasarladığımız materyallerle daha iyi kavramalarını destekledik. Kuşların fiziksel özellerinden, gaga yapılarına, beslenme şekillerinden, ötüşlerine kadar olan farklılığı; 3 boyutlu tasarım yapılabilen programlar ile geliştirdiğimiz ve 3 boyutlu yazıcı kullanarak bastığımız kuş modellerine ve kabartmalı kuş isimlerine dokunarak inceleyecek ve her kuş için oluşturulan özgün ses kayıtlarını hem web sitesinden hem de telefon uygulaması üzerinden dinleyerek bilgi edineceklerdir.”

“Gururluyuz”

Doğa Koleji Genel Müdürü Enis Eryaman, öğrencileri tebrik ederek “Öğrencilerimizin başarısı bizi gururlandırdı. Araştıran, soran-sorgulayan ve üreten bireyler yetiştirmeye devam edeceğiz. TÜBİTAK Türkiye Finali'nde derece elde ederek birincilik kazanan öğrencilerimizi ve danışman öğretmenimizi bir kez daha tebrik ediyorum. Bu başarıda önemli desteği ve katkısı bulunan tüm Samsun Kampüsü yöneticilerimize ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim.” dedi.

DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL