TÜRK DİL KURUMU BAŞKANINDAN DOĞA OKULLARI ÖĞRENCİLERİNE TEŞEKKÜR BELGESİ

Ortaokul Türkçe Bölümü'nün düzenlediği "Türkçesi Varken" Projesi Ankara Eğitim Gezisi başarıyla tamamlandı.

ETİKETLER : türk dil kurumu , türkçesi varken , türkçe , proje , anıtkabir , Ata , Mustafa Kemal Atatürk

Ortaokul Türkçe Bölümü'nün “Türkçesi Varken” projesi kapsamında gerçekleştirdiği Ankara eğitim gezisi için 12 Kasım sabahı, tüm Doğa Koleji yerleşkelerini temsilen, yedi yerleşkeden yedi öğretmen ve altmış dokuz öğrencimizle yola çıkıldı. Rehberin eşliğinde eğlenceli geçen yolculuğun sonunda Ankara’ya varıldı. Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kabri ziyaret edilerek, Doğa Okulu adına yapılacak resmî törende Güzelce yerleşkesi Türkçe öğretmeni Sinem Günel önderliğinde mozoleye çelenk bırakıldı. Ata'nın huzuruna çıkıldı ve askerî tören eşliğinde Ata'nın ruhu şad edildi. Anıtkabir özel defterini Doğa Okulu adına Sinem Günel'in imzalamasının ardından Atatürk’ün huzurundan ayrılındı. Anıtkabir, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesini rehber eşliğinde çoşku ve büyük bir gurur ile gezildi. Müzede Atatürk’ün kullandığı eşyaları görme fırsatı elde eden öğrencilerimiz Atatürk'ü daha da yakından tanıma ve anlama fırsatı yakaladılar. Çanakkale Savaşı ile Kurtuluş Savaşı’nın canlandırıldığı bölümler öğrencilerimizin oldukça ilgisini çekti. Yine bu bölümde Atatürk’ün mezar odasını canlı olarak izleyebildiler. Müzeden çıkış yaptıktan sonra ağaçlandırılmış bir bölgenin içerisinden uzanan Aslanlı Yol’dan yürüyerek otobüslere doğru hareket edildi ve dinlenmek üzere otele yerleşildi.

2. GÜN: Sabah kahvaltılarını yapan öğrencilerle birlikte TRT Müzesini ziyaret için yola çıkıldı. Müzede 80'li yılların televizyon ve radyoculuğuna tanıklık edildi. Ayrıca kısa bir program çekimi yapan öğretmen ve öğrencilerimiz keyifli bir deneyim yaşadı. Günümüz televizyonculuğunda kullanılan tekniklerle de karşılaşan öğrencilerimiz burada da kısa bir çizgi filmin içinde yer aldılar. Hafızalardan uzun süre silinmeyecek deneyimlerle öğrencilerimizle TRT'den ayrılındı ve TDK'ye doğru yola çıkıldı. Doğa Koleji'nin her yıl Türk Dil Bayramı haftasında geleneksel olarak düzenlediği "Türkçesi Varken" dil kampanyasını bu yıl da Doğa Okulu öğrencileri büyük bir titizlik ve özveri ile yürüttüler. Öğrencilerimiz bu kampanya içerisinde toplumda Türk dilini kullanmada farkındalık yaratmak için "Türkçesi Varken" anketleri yaptılar. Dilimizde yaygın olarak kullanılmaya başlayan yabancı sözcüklerin yerine Türkçe karşılıklarını buldular. Acıbadem Bilim Doğa Koleji'nden Ezo Naz Kısmet ve Ogün Özgür adlı öğrencilerimiz Türk Dil Kurumu'nda yapmış oldukları sunum ile Mustafa S. Kaçalin'den Türk diline göstermiş oldukları hassasiyet için teşekkür belgesi aldılar. Aynı gün içerisinde Kurtuluş Savaşı yıllarına da tanıklık etmiş bugün Kurtuluş Müzesi'ne çevrilen I.Meclis binasını, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra kullanılan ve bugün Cumhuriyet Müzesi'ne çevrilen II. Meclis binasını ve bugün de kullanılan TBMM'yi de ziyaret ettiler. Böylelikle öğrencilerimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne kadar idare edildiği meclis binalarını tanımış oldular.

3. GÜN: Oteldeki son kahvaltı yapıldıktan sonra müzeleri ziyaret etmek üzere yola çıkıldı. İlk olarak Etnografya Müzesi'ne giderek etnik oluşumlara, tarihin dokusuna rehberin anlatımı eşliğinde tanıklık edildi. Daha sonra Ulus Meydanı'nda Ulu Önder Atatürk figürü ile sergilenen Cumhuriyet Heykeli'ni tanıyarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne geçildi. Tüm Anadolu topraklarında yapılan kazılarından elde edilmiş tarihî eserlerin eşliğinde yüzyıllar öncesine hep birlikte yolculuk yapıldı. Son olarak Ankara Garı'nda öğle yemeği yiyerek İstanbul'a doğru yola koyunuldu. Üç gün süren Ankara gezisi hem kültürel hem sosyal açıdan bizleri ve öğrencilerimizi beslerken bir yandan da hafızalar tazeleyerek atalarımızın emanetlerine sahip çıkmamızın gerekliliğini bir kez daha hepimize hatırlattı.