ÜNİVERSİTE TERCİH DÖNEMİNDE DOĞA YANINIZDA

Üniversite tercihleri başarı sıralamalarının ötesinde kariyer planlamasının bir parçasıdır. Tercih bildirimi için son gün 14 Ağustos!

ETİKETLER : üniversite tercih , yks , üniversite sınavı , danışmanlık , rehberlik

Değerli Öğrencilerimiz ve Sayın Velilerimiz,

Doğa Koleji olarak 2018 YKS sonuçlarının açıklanması ile birlikte kampüslerimizde göreve başladık. Öğrencilerimizin sınav sonuçlarını yorumlamak, tercih ve kariyer danışmanlığı görüşmeleri yapmak ve 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak ÖSYM tercih bildirimleri için Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü olarak hazırız. Bu yıl üniversiteye giriş sisteminin tamamıyla değişmesi nedeniyle sistemdeki puan türleri, puanlar ve başarı sıralamaları geçen seneden tamamıyla farklı.

Bu yıl üniversitelerin taban puanları ve başarı sıralamaları yeniden oluşacak. Şu an öğrencilerimize ait puan ve başarı sıralamalarını geçen yılla birebir kıyaslamak doğru ve sağlıklı değil.

Basında ve sosyal medyada başarı sıralamaları üzerine yapılan yorumlar, dönüştürmeler öğrencilere ve kamuoyuna yardımcı olmak amacıyla yapılan ama tamamen tahmini çalışmalardır. Bu yılki üniversitelerin taban puanlarını ve başarı sıralamalarını yine bu yıl adayların tercih listeleri oluşturacaktır. Dolayısıyla bir üniversite ne kadar istendik olursa başarı sırası o kadar yüksek olacaktır. Kontenjanı dahilinde en yüksek başarı sıralamasına sahip öğrenciler buraya yerleşecektir. Tercih görüşmelerinde Doğa Koleji olarak öğrencilerimizle ve sizlerle son 3 yıla ait taban puanları ve başarı sıralamalarını inceliyor olacağız.

Bu yıl üniversitelerin taban puanları ve başarı sıralamaları yeniden oluşacağı için bu durum yerleşmede bir avantaja da dönüşebilir. Bu nedenle 24 tercih hakkı mümkün olduğunca doldurulmalıdır.

Yine sınav sisteminin değişmiş olması nedeniyle öğrencilerimizin tercih aralığı mümkün olduğunca geniş tutulmalıdır. İlk 5 tercih tamamıyla başarı sıralamasına bakılmadan öğrencimizin hayalleri ve hedefleri doğrultusunda oluşturulmalıdır. Yine son 5 tercih de garanti bölgesi olarak düşünülmeli yine öğrencimizin ilgileri doğrultusunda alt başarı sıralamaları değerlendirilmelidir.

Tercihler, matematiksel ve teknik yönünün ötesinde bireysel danışmanlık gereken önemli bir konudur. Üniversite tercih danışmanlığı, psikolojik danışmanlık becerilerinin de kullanıldığı kariyer danışmanlığının önemli bir parçasıdır. Bu nedenle öncelikle ve ilk olarak öğrencilerimizin yıl boyunca hedefleri, istekleri ve ilgileri doğrultusunda bir tercih listesi oluşturulmalıdır.

Tercih listesinde bulunan tüm üniversite ve bölümler öğrencilerimizin yerleştiğinde mutlu olacağı ve gideceği şekilde seçilmeli ve tercih listesinde yer verilen tüm üniversite ve bölümler iyi araştırılmalıdır. Bölümlerin özel koşul ve açıklamaları da mutlaka okunmalı ve incelenmelidir.

Tercihin altın kuralları olarak nitelendirebileceğimiz bu önerileri bir kez daha hatırlatmak istedik. Tercih sürecinde tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.

Tercih danışmanlığı ve diğer tüm sorularınız için sizleri kampüslerimizde bekliyor olacağız.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü