Haber ve Etkinlikler

YKS'YE SAYILI GÜNLER KALA ÖNERİLER

2023 YKS için geri sayım başladı. Lise Rehberlik Bölüm Başkanımız Işıl Can, 2023 YKS’ye sayılı günler kala öğrenci ve ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.


Bütün bir yıl öğrencilerin emek vererek hazırlandığı 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı için artık sayılı günler kaldı. Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölüm Başkanı Işıl Can öğrencilere, “Sınava akademik bilgi yüküyle girmek kadar önemli olan diğer bir nokta da sınava pozitif psikoloji ile girmek. Sınava psikolojik üstünlük ile girmek sınavın tamamını etkileyecek olan bir faktör. Sonunu düşünerek işe başlamak, başarılı olacağınızı ve sınavınızın iyi geçeceğini düşünerek olumsuz düşünceler yerine olumlu sonuçlara odaklanmak sınav başarınızı olumlu yönde etkileyecektir. YKS sınavı son bir şans olarak değil yeni kapılar açacak bir fırsat olarak görülmelidir. Kariyer yolcuğunuzdaki önemli bir basamak evet, ama kariyer kavramı uzun soluklu bir yolculuk ve sonuç ne olursa olsun herkes için sıfırdan başlayacağı bir üniversite hayatı sizleri bekliyor olacak.” dedi. Tüm yıl boyunca sınava hazırlık süreçlerinde gösterilen çabanın sınav sonucundan önemli olduğunu belirten Can, sınav sonrasında gerçekleşecek üniversiteye geçiş, tercih ve yerleştirme sürecinde doğru kararlar vermenin öğrencilerin kariyer yolculuklarında en az sınav kadar önemli olduğunu ifade etti. Can, YKS’ye girecek adaylara ve ebeveynlere tavsiyelerini şu şekilde sıraladı:

Sınava Gireceğiniz Okulları Mutlaka Görün
Sınava girilecek okulların mutlaka sınav günü öncesinde gidip görülmesi sınav sabahı okulu bulmada ve okula ulaşmada sıkıntı yaşamamak için önemlidir. Adayların sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde hazır bulunmaları gerekir.

Çalışmalara Devam Edin ve Son Tekrarlarınızı Tamamlayın
Öğrenciler tüm yıl çok emek verdiler, konuları öğrendiler, tekrarlarını yaptılar, sorular çözdüler. Son haftada da ders çalışmaya devam edilmeli. Son günlerde akademik olarak kendilerini yeterli hissetmedikleri konular üzerinden bir kez daha geçebilirler. Deneme sınavı çözmek, deneme sonrasında yanlış ve boş sorulara dönmek, eksikliklere bakıp konu tekrarı yapmak son haftalar için en iyi çalışma stratejisidir ve sınav süresini daha iyi yönetmeye ve başarınızı arttırmanıza yardımcı olacaktır.

Sınav Stratejinizi Netleştirin
Sınavlarda başarılı olmak için sadece iyi ders çalışmak değil, sınav anında zamanı iyi yönetmek de gereklidir. Bu nedenle TYT ve AYT’lerde hangi testten başlayacağınıza, hangi teste ne kadar zaman ayıracağınıza önceden karar vermek ve sınav anında bu kararı uygulamak önemlidir. Son hafta şimdiye kadar yapılmadıysa sınavda zamanın nasıl yönetileceğine karar verilmelidir.

Olumlu Düşünün ve Kendinize İnanın
Her şey sizinle başlar. Önce kendi zaferinize inanmalı ve kendinize başarılı olacağınız noktasında güvenmelisiniz. Sınava pozitif psikoloji ile girmek sınav başarısını olumlu yönde etkileyen önemli faktörlerdendir. Olumlu düşünün ve kendinize inanın. Önemli olanın sınavın sonucu yıl boyunca verilen emek olduğunu unutmamak gerekir. Başaracağınıza inanın.

Beslenme ve Uyku Düzeninize Dikkat Edin
Sınava günler kala sakatlanmalara yol açabilecek bedensel aktivitelerden kaçınmalı, sınav gününe kendinize dikkat etmeli ve iyi bakmalısınız.

Beslenme düzenine de dikkat edilmesi oldukça önemli. Daha önce hiç yemediğiniz bir yiyeceği bu hafta yememeye özen göstermelisiniz. Fazla ağır ve yağlı yiyeceklerden de kaçınmanız faydalı olacaktır. Son bir hafta daha önce deneyimlemediğiniz herhangi bir besini tüketmemeye özen gösteriniz.

Ayrıca son bir hafta uyku düzeni çok önemlidir. Sınav günü kendinizi yorgun ve uykusuz hissetmemek için sınav günü sabah saat kaçta kalkmanız gerekiyorsa son bir hafta boyunca aynı saatlerde kalkmaya ve erken uyumaya dikkat ederek biyolojik ritminizi düzenleyebilirsiniz.

Sınavdan Önceki Günü Sizi Rahatlatacak Aktivitelere Ayırabilirsiniz
Sınavdan bir gün önce gününüzü sizi rahatlatan aktivitelere ayırabilirsiniz’’ dedi. Mümkünse dinlenmeye özen gösteriniz. O gün, öğrencilerimiz kendilerini nasıl iyi hissediyorlarsa öyle vakit geçirmeliler. Psikolojik gerginlik yaşamanıza neden olacak ortamlardan/kişilerden uzak durmaya özen gösterilmelidir. Sınav öncesinde sınav ile ilgili iletişimi durdurun. Başarılar mesajı, aile ve akrabalarla telefon konuşmaları, arkadaşlarınızla sınav hakkında yapılacak konuşmalar sınava son 48 saat kala bitmelidir.

Cumartesi TYT Bittikten Sonra Ne Yapılmalı?
Sınav sonrasında sınavla ilgili olumsuz değerlendirme yapılmamasına ve moral bozmamaya dikkat edilmelidir. Sınav bitmiştir, zihinde de bitirilmelidir. Kendinizi hazır hissederseniz TYT hakkında konuşabilir, soruları değerlendirebilirsiniz. TYT’nin hemen ertesi günü uygulanacak AYT için öğrencilerin dinlenmeleri, keyifli bir şeyler yapmaları değerlidir. Zihin dinlendirilmelidir. Pazar günü sonucu %60 etkileyecek AYT ve Dil sınavı vardır. Odak alanı Pazar günü yapılacak olan sınava çevrilmelidir.

YKS Öncesi Ebeveynlere Öneriler

Öğrencilerin Kaygılarını Azaltacak En Önemli Etken Ailelerinden Alacakları Güven Duygusu
Ailelerin sınav hakkındaki tutumları ve duyguları ile öğrencilerin sınava yaklaşımlarıyla duyguları doğrudan ilişkilidir. Aileler sınav hakkındaki duygu ve düşüncelerini ifade ederken iletişimlerine özen göstermelidir. Özellikle ebeveynleri tarafından anlaşıldıklarını hisseden çocukların sınav motivasyonu daha olumlu yönde olmaktadır.

Destekleyici Ebeveyn Rolü Önemli
Ebeveynler sınav sonucuna odaklanmak yerine sınava hazırlık sürecinde göstermiş oldukları çaba ve emeğe vurgu yapılmalıdır. Sonuç ne olursa olsun onu sevdikleri söylenip, hissettirilmelidir. Sınava hazırlık sürecinde akademik bilgi birikiminin yanı sıra öğrencilerin motivasyon, sabır, azim, hedefe yönelik davranma gibi önemli kazanımlar elde ettiklerini unutmayın.

Sınav sürecinde kaygı normal bir duygudur. Büyük çaba ve emek verdiniz, bildiğiniz tüm doğruları yapmaya çalıştınız. Heyecanlı, endişeli ve stresli olmanız çok normal. Önemli olan bu duygu ve düşünceleri sağlıklı yönetebilmek. Bazı öğrenciler kaygıyı çok yoğun bir şekilde yaşar ve yönetmekte zorlanırken bazı öğrenciler bu kaygıyı doğru bir şekilde yönetebilir. Yoğun kaygı yaşayan öğrencilerin aileleri okullardaki rehberlik bölümünden destek alabilir.

Ebeveynler, öğrencilerin motivasyonlarını sınav öncesi kimsenin etkilemesine izin vermemeliler. Arkadaşlar ve akrabalar ile yapılan telefon görüşmelerinde olumlu mesajlar verilmesi onlara kendini iyi hissettirecektir. Görüşülecek kişinin, öğrencinin kaygısını artıracağı düşünülüyorsa sınavdan önce görüşülmemesi daha sağlıklı olacaktır.

Öğrenciler; sınavın nasıl geçeceği konusunda zihinlerinde olumsuz düşünce kalıpları geliştirebilirler ve bunu olumsuz olarak ifade edebilirler. Ebeveynler olarak motive edici “Yapabilirsin”, “Yeterince çalıştın”, “Başarabilirsin” tarzında olumlu düşünce diliyle kendilerini destekleyebilirsiniz.

DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL