LYS'DE SON HAFTA STRATEJİLERİ!

2017 LYS’lere sayılı günler kaldı. Özellikle LYS’lere son 10 gün kala öğrencilerimizin deneme sınavlarına önem vermeleri, deneme sınav sorularını analiz ederek konu tekrarı yapmaları ve geçmiş yıllarda çıkmış sınav sorularını çözmeleri iyi bir çalışma stratejisi olacaktır.

ETİKETLER : lys hazırlık programı , lys kampı , üniversiteye hazırlık , doğa liseleri , doğa lise eğitimi , üniversiteye hazırlık programı , lys ne zaman

Sınavlara akademik ve psikolojik hazırlık yapmak kadar sınav günü için önemli olan ÖSYM kurallarını hatırlamak ve buna göre önlem almak da önemlidir. LYS’lerin sona ermesiyle 11 Temmuz’a kadar heyecanlı bir bekleyiş içinde olacağız. Tercih döneminde yeniden kampüslerimizde öğrencilerimizle buluşacağız.

Tüm bu konu başlıklarını dikkate alarak yaptığımız rehberlik çalışmalarını 2017 Lisans Yerleştirme Sınavlarına Yaklaşırken başlığı altında tüm Doğa Ailesi ile paylaşmak istedik.

Deneme sınavlarına katılın.

Sınav hazırlığında geribildirim almanın en iyi yolu deneme sınavlarına katılmaktır. Gerçek sınavın bir örneği olan deneme sınavları, size son dönemde eksik konularınızı görmeniz ve farklı soru tiplerini tanımanız konusunda destek olur. Sınavı daha iyi yönetmenize ve başarınızı artırmanıza yardımcı olur. Deneme sınavlarına mutlaka katılın. LYS’ler iki farklı hafta sonunda uygulanıyor. Bu beş günlük zaman zarfında da denemelere katılarak hazırlığa devam etmek önerilmektedir.

Açık uçlu sorular için de alıştırma yapın.

Çoktan seçmeli sınavların en büyük kolaylığı soruyu çözdükten sonra yanıtı şıklarda görmektir. Bu bir anlamda, soruyu doğru çözdüğünüzün bir kanıtıdır ve psikolojik olarak da öğrenciyi rahatlatır. LYS’lerde açık uçlu soruları mutlaka yanıtlayın, yanıtlamaya çalışın. Yanlış olsa da netlerinizi etkilemeyecek. Test çözerken de zaman zaman şıkları kapatın ve şıkları görmeden soruyu yanıtlayın Soruyu doğru yanıtladığınıza emin olduktan sonra şıklara bakın.

LYS’lerde çıkmış soruları çözün.

Sınav hazırlığının olmazsa olmazı LYS’lerde çıkmış soruları çözmektir. Özellikle son birkaç hafta kala geçmiş yılların LYS sorularını, gerçek bir sınavdaymış gibi zamanı da kontrol ederek çözün. ÖSYM’nin soru tiplerini görmenize, soruların zorluk kolaylık ve bilgi düzelerini kavrayarak sınava psikolojik hazırlık yapmanıza yardımcı olacaktır.

Çözemediğiniz sorulara özen gösterin.

Öğrenci başarısını en çok artıran yöntemlerden biri de testlerde ve denemelerde çözemedikleri sorulara geri dönmektir. Öğrencinin konu tekrarı ihtiyacını gösteren, soru tipleri ile ilgili geliştiren bu yöntem mutlaka uygulanmadır. Çözülemeyen soruları üzerinden durmak ve çalışmak başarı için iyi bir stratejidir.

Kendinizi motive edin.

LYS’ler daha önemli. YGS puan ve başarı sıraları, YGS puanı ile tercih yapılmayacaksa bir anlam ifade etmiyor. Öğrencilerin YGS ve LYS netleriyle birlikte başarı sıralarını ne kadar yukarılara çıkarabileceğini somut olarak görmeleri ve bir kez daha hatırlamaları önemli. Başarmak hala mümkün. Son LYS’ye kadar sınava psikolojik olarak hazırlanmaya önem verin.

Sınav kurallarını unutmayın.

YGS’de olduğu gibi LYS’ler için de aynı sınav kurallarının geçerli olduğunu hatırlatmak isteriz. Sınava sadece geçerli kimlik ve sınava giriş belgesinin yanında adaylar sadece pet şişe içinde su getirebiliyorlar. Cep telefonu, cüzdan, kemer, küpe, kolye vb her türlü aksesuarla sınav salonlarına girmek yasak, hatta sargı bezi, alçı gibi son dönemde kullanmanız gereken sağlık malzemeleri ile de sınava giremiyorsunuz. Yoğun güvenlik amacıyla oluşturulan bu kuralları hatırlamakta fayda var.

Sınava gireceğiniz yerleri mutlaka önceden görün.

Her bir LYS’ye farklı bir sınav binasında giriliyor. Bu nedenle YGS’de olduğu gibi LYS’ler için de sınava gireceğiniz binayı önceden gidip görmek, hem zamanlama hem de ulaşım planınız için faydalı olacaktır.

Sınava gireceğiniz binanın önünde en az 1 saat önce hazır bulunun.

Bu yıl ÖSYM yeni bir kural getirdi. Sınav binasına, sınav başlamadan son 15 dakika girilemiyor. Bu yeni bir uygulama olsa da geçen yıllarda da önerilen en doğru zamanlama en az 1 saat önce sınav binasının önünde hazır bulunmak. Öğrencilerimizin sınavdan en az 1 saat önce sınav binasına gitmeleri en doğru ve sağlıklı zamanlama olacaktır.

LYS sonuçlarının açıklanma tarihi ve tercih dönemini dikkate alarak tatil planı yapın.

LYS’ler sonrası dinlenmek ve tatil yapmak elbette her öğrencimizin hakkı. Ancak 11 Temmuz’da LYS sonuçlarının açıklanmasıyla başlayacak olan tercih dönemi de öğrencilerimiz ve velilerimiz için bir o kadar heyecanlı olacak, önem arz edecek. Lise Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü olarak bu süreçte kampüslerimizde olacağız. Tercih ve kariyer danışmanlığı görüşmeleri için öğrenci ve velilerimizi arayarak randevu vereceğiz.

LYS’lere girecek tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.

Lise Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü