ALİ RIZA LÜLE PLATİN DERGİSİNİN SORULARINI YANITLADI; "EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ HEDEFLİYORUZ"

Genel Müdürümüz Ali Rıza Lüle, Doğa Kolejinin ayrıcalıklarını ve gelecek hedeflerini Türkiye'nin saygın ekonomi dergisi Platin'e anlattı.

ETİKETLER : ali rıza lüle , platin dergisi , eğitimde fırsat eşitliği , doğa koleji eğitim modelleri , kodlama ve robotik , t-mba eğitim modeli , doğa koleji ingilizce eğitimi

Platin dergisi için gerçekleşen röportajda Ali Rıza Lüle, Doğa Kolejinin yeni eğitim yılında farklı eğitim modellerini hayata geçirmeye hazırlandığını belirterek, akademik başarıya ve eğitimde fırsat eşitliğine dikkat çekti. Lüle, bugün Doğa Kolejinin 41 ildeki 110 kampûs, 82 bin öğrenci, 8 bin 760 öğretmen ve 11 bin 500 çalışanıyla eğitim sektörüne yön verdiğini hatırlatarak kampüs sayısını 5 yılda 250'ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Erken Kayıt seçeneği ile öğrencilere sunulan imkanlar neler?
Öğrencilerimizin başarılarını burs vererek taçlandırıyoruz. Türkiye’nin en çok burs veren okuluyuz. Her öğrencimize başarısı ölçüsünde yüzde 100’e varan oranlarda burs veriyoruz. Her yıl düzenlediğimiz bursluluk sınavlarıyla, kurum olarak başarılı olan ancak özel okula gidecek maddi imkanı bulunmayan çocuklar için eğitimde fırsat eşitliğini sağlamayı hedefliyoruz.

Son yıllarda önem teşkil eden kodlama konusunda okulunuzda nasıl bir eğitim planı  hazırlandı?
“Kodlama ve Robotik” velilerimizin de ilgi gösterdiği bir bölüm. Amacımız, öğrencilerimizin dijital becerilerle donatılarak yetiştirmek, oynayarak öğretmek. Robotik ve kodlama atölyelerinde hayal etme, tasarlama ve üretme becerileri geliştiriliyor. Dijital ortamda iletişim kurabilen, bilgiyi kullanırken eleştirebilen, üretip tüketebilen, dijital ortamdan eğitim alabilen ve bu davranışları yaparken etik kurallarına uyan, hak ve sorumluluklarının bilincinde olan öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz. 1. sınıftan, 12. sınıfa kadar uygulanan Kodlama ve Robotik Atölyelerinde öğrencilerimiz geleceğin teknolojik hayatına hazırlanarak dijital dünya kurallarına hakim olarak yetiştiriliyor.

Dünya ile İletişim Kurmak Önemli

Eğitim modellerinde neleri göz önünde bulundurarak hayata geçiriyorsunuz?
Eğitimde dünyada tek bir sistem yok. Her ülke farklılıkları doğrultusunda eğitimini gerçekleştiriyor. Şu anda bizim yaptığımız örgün eğitimdir. Bu çocuk yetiştirme tutumlarından başlayıp, yaşamda beklentilerine kadar bir çok konunun bir araya gelip eğitime yansımasıdır. Dünyada tek bir eğitim sistemi mevcut değildir. Ama değişmeyen bazı şeyler vardır. Bunlardan birincisi, her eğitim sistemi öğrencisini bir seçimle alır. Belirlediği kriterlerden geçirir ona göre bir yönlendirme yapar. Her ülkede öğrenciyi seçme vardır. İkincisi öğrenci ve öğretmen yetiştirme eğitimleridir. Bunlar genel olarak ülkelerin eğitim politikalarını belirler. Bizim de anlayışımız bütün öğrencilerimizi kendi potansiyelleri doğrultusunda yönlendirip dünya ile entegre olabilmeleri için iletişim kurabilmeleridir. Bunu yapmak için de İngilizce şart. İngilizce'de özel program uygulayan tek okuluz. Talim terbiye kurulundan özel olarak hazırlanmış bir program uyguluyoruz.

Doğa Kolejine özgü eğitim modeli geliştirdik; t-MBA eğitim modeli ile  geleceğin liderleri genç yaşta yetişiyor. Doğa Koleji öğrencileri dünyayı, hem yönetsel hem ekonomik ve de stratejik açıdan yorumlayabilme yetisi kazanıyor. Öğrenciler aldıkları girişimcilik dersleriyle hem özgüvenli yetişiyor, hem iş dünyasının kodlarını öğreniyor, hem de üniversite eğitimiyle tanışmış oluyor.

İngilizce Eğitim Moldelinizden biraz bahseder misiniz?
Doğa Koleji’nde yabancı dil için özel müfredat geliştirilmiş olup eğitimine anaokulundan başlanıyor. İlkokulda 16 saat, 5. sınıfta 22 saat, ortaokul ve lisede 16’şar saat yabancı dil eğitimi, özel öğretmenler tarafından geliştirilen eğitim modelleri ile veriliyor. Dünya iletişim dili İngilizce’dir. Biz de bu gerçeğin farkında olarak, özel eğitim programları uygulamaktayız. Öğretmen eğitimlerinde Boğaziçi Üniversitesi ile sürekli işbirliği yapıyoruz.

Öğrencilerinize sunulan sosyal ve bilimsel aktiviteler neler?
Akademik başarıya verdiği önemin  ve yabancı dil eğitiminin yanı sıra sanat, spor, sosyal faaliyet olanaklarıyla öğrencilerinin bireysel gelişimlerine de olanak sağlamaktadır. Doğa’nın bu 3S’i (sanat, spor, sosyal faaliyet) Türkiye’ye bir çok ödül kazandırmaktadır. Bu yıl da basketbol’da Dünya şampiyonu olarak 7. Dünya şampiyonluğunu Türkiye’ye kazandırdık. Satrançta da ödüllerimiz var; Doğa Koleji öğrencileri, Karadağ'da düzenlenen Avrupa satranç şampiyonasından bir şampiyonluk ve derecelerle döndüler.