AVCILAR DOĞA’DA BİYOBİLİM ATÖLYESİ

Fizyoloji ve Biyolojik Uygulamalar Bilim Kampı

ETİKETLER : Avcılar Doğa , bilim , kamp , eğitim , fizyoloji , biyoloji , atölye

Ortaöğretim düzeyinde bir ilk olan “Doğa Biyobilim Atölyesi Fizyoloji ve Biyolojik Uygulamalar Bilim Kampı14.02.2015 tarihinde Avcılar Bilim Doğa Anadolu Lisesi'nde başlıyor.

Bu yıl Doğa Okulu Biyoloji Zümresi tarafından ilk defa düzenlenecek olan bilim kampına Doğa ve Devlet okullarından ortaöğretim düzeyinde öğrenciler katılacak. Teknolojik ve Bilimsel gelişmelerin birarada olacağı bu bilim kampımızda amacımız; katılımcı öğrencilerin eğlenceli bir şekilde üst düzey bilimsel uygulamaları yaşayarak yapabilme yetkinliğine ulaşmalarını sağlamak. Bu amacımız doğrultusunda öğrenciler bilime daha farklı bir algıyla yaklaşacaklar. İki gün sürecek olan program 09:30 ile 16:00 saatleri arasında gerçekleşecek. Son başvuru tarihi 09.02.2015. Fizyoloji atölyesinde insanlara ve hayvanlara ait tüm fizyolojik faaliyetler incelenecek. Öğrenciler EKG ile kalp atışlarını izleyebilecek, EEG ile beyin dalgalarını ölçebilecek, EMG ile sinir iletim hızı ve kas kasılmasını gözlemleyebilecekler, kas güçleri ile akciğerlerinin hava kapasitesini ve solunum hızlarını ölçebilecekler. Organ diseksiyonları ile organların yapılarını inceleyip çalışma prensiplerini kavrayacaklar. Ateşböceği ışığını laboratuvarda kimyasal maddeler ile elde edecekler, besin analizi yaparak yiyeceklerin içinde neler olduğunu gözlemleyecekler. Öğrenciler, epitel hücrelerinin bulunduğu tükürüklerini kullanarak DNA kolyesi yapacaklardır. Bu deneyle epitel hücrelerinin içindeki DNA'larını ayrıştırıp, ayrıştırılan DNA'larını kolye içinde uzun süre saklama imkânı bulacaklar ya da sevdiklerine hediye ederek gen (ya da DNA) kardeşliği bağı elde edebilecekler. Mikrokamera görüntüleme yöntemiyle mikroskobik görüntüler elde edebilecekler ve isterlerse bunları da saklayabilecekler. Moleküler biyoloji tekniklerinden biri olan agaroz jel elektroforez yöntemini kullanarak bir suçlu tespitinin nasıl yapıldığını, kansere sebep olan genlerin nasıl belirlendiğini, meyve ve sebzelerden DNA saflaştırılmasını eğlenceli bir şekilde öğrenecekler. Atık yağlardan sabun yaparak atıklar ve çevre konusunda daha bilinçli olacaklar ve “çılgın bilim atölyesi” adı altında farklı deneyler yapabilme imkanı bulacaklar. Öğrenciler çözecekleri bilim bulmacası ile kamp boyu öğrendikleri bilgileri pekiştirecekler.

15.02.2015 tarihinde bitecek olan fizyoloji kampında öğrenciler hem eğlenceli hem de öğretici saatler geçirecekler. Kampın sonunda katılımcılara Biyobilim Atölyesi Sertifikaları teslim edilecek.

AVCILAR DOĞA’DA BİYOBİLİM ATÖLYESİ