Haber ve Etkinlikler

DOĞA SADECE BİZİM DEĞİL, SOKAKTAKİ DOSTLARIMIZI UNUTMAYALIM!

Doğa Okulu olarak kara kışın tüm şiddetiyle yaşandığı şu günlerde siz değerli öğrencilerimiz, velilerimiz ve kamuoyuna ufak bir hatırlatma yapmak istiyoruz.

ETİKETLER : sokak hayvanları , sosyal sorumluluk , sosyal medya , mama yardımı

Doğa sadece bizim değil. Sokaktaki canlar bu dünyanın en önemli bir parçası, bu kış günü onlara bir kap mama ve bir kap su vererek hayatta kalmalarını sağlamak istemez misiniz?

Doğa’nın bize öğrettiği en büyük şey yaşamak için onu korumaktır. Bu dünya sadece biz insanlara ait değildir, bizler bu dünyayı diğer canlılarla özelliklede hayvanlarla paylaşıyoruz. Onlar sorunlarını dile getiremiyor, konuşamıyor olsa da dünyada pek çok hayvan açlıktan ya da bakımsızlıktan yok oluyor. Bu nedenle biz insanların onlara özelikle sokaktaki canlara karşı birtakım sorumluluklarımız bulunuyor. Hayvanlara karşı en büyük görevimiz onları korumak ve onlara kötü davranmamak. Onlar doğal şartlarda yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyorlar. Bu yüzdende gelecek nesillere havyan sevgisini aşılamak için ebeveynler için sizlere büyük görevler düşüyor. Doğa’ya sevgi ve saygı duyan nesiller yetiştirmek sizin ve bizim elimizde.

Doğa’da ki canlar, bazen iklim koşulları bazen de doğal çevrenin tahrip olması sebebiyle bu doğal ortamlarında ihtiyaç duydukları şeylere ulaşamıyorlar. İşte bizim hayvanlara karşı sorumluluğumuz burada başlıyor. Onların doğal ortamlarını mümkün olduğunca korumak, eğer yiyecek, içecek ve barınağa ihtiyaçları varsa bunları hayvanlar için temin etmek bizim en önemli görevlerimiz. Hayvanlar da bu dünyada en az bizim kadar yaşamayı hak ediyor. Bu nedenle sıcak yaz günlerinde kapımızın önüne bir tas koymak soğuk kış günlerinde bir kap mama koymak belki bizim için önemsiz ama hayvanlar için hayati önem taşıyor.

Haydi o zaman önce mamalar ve sular kapı önüne, sonra eller paylaşım tuşuna. Ne kadar paylaşım o kadar çok farkındalık. Sosyal medyada sizde paylaşın, gözleri yollarda kalmasın.

#gozumuzyollardakaldi  #dogakoleji


Sokaktaki Canlarla Güvenli ve Doğru İletişim için Anne Babaların Dikkat Etmesi Gerekenler 

  • Evinizdeki hayvanınıza ya da sokaktaki hayvana sözel ya da fiziksel şiddet uygulamayın.
  • Evde beslediğiniz bir hayvanınız varsa onun ihtiyaçlarını karşıladığınıza emin olun.
  • Çocuğunuza hayvanların öldürüldüğü, hayvanlara eziyet edilen oyunları oynatmayın ve bu tür filmleri izletmeyin.
  • Çocuklarınıza hayvanları kızdıracak davranışlardan uzak durmasını öğretin, uyuyan bir hayvanı uyandırmanın, mamasını yiyen bir köpeğin mamasını almanın, minicik bir yavru kediyi annesinin yanından almanın tehlikeli olabileceğini, bu hayvanların da korkabileceğini, kızabileceğini, anne kedinin yavrusunu korumak isteyebileceğini veya yavruyu alıp başka bir yere bıraktığında artık annesinin bu yavruyu bulamayacağını, kaybolacağını, annesinin onu arayıp üzüleceğini anlatın.
  •  Çocuğunuzla birlikte bir hayvan barınağını ziyaret edin ve hayvanların ihtiyacı olan bazı şeyleri götürün. 
  • Eğer bir hayvan sahiplenecekseniz bunu kesinlikle hayvan bakım evlerinden yapmalısınız. Çocuklarınıza hayvanların parayla satın alınmaması gerektiğini öğretmelisiniz. 
  • Çocuklar hayvanları severler ama kimi zaman sevgi gösterileri hayvanların canını yakabilir. Kendilerine nasıl davranılmasını istiyorlarsa, hayvanlara da öyle davranmalarını öğretin. Hatta kendisine “Teyzen seni sıkıştırarak, zorla öpmeye çalıştığında nasıl hissediyorsun?” gibi sorular sorun.
  • Sokak köpekleri için çocuklarınıza “aman yaklaşma, ısırır” ifadelerinden kaçının çünkü bu sefer çocuklar hayvanları tehdit edici varlıklarmış gibi algılıyorlar. Onun yerine “Köpeklere Fısıldayan Adam” olarak bilinen Cesar Miller’ın dediği gibi önemli üç kuralı öğretin. Tanımadığın bir hayvana dokunma, konuşma, göz teması yapma. Çünkü köpek sevgiyle atılan adımı kendine bir tehdit olarak algılayabilir.
  • Çevrenizde hayvan besleyen bir arkadaşınız varsa çocuğunuzla onu ziyaret edip hayvanlarla iletişim kurmayı öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Şunu unutmayın çocuğunuza hayvan aldığınız zaman bir süre sonra sıkılıp kenara koyacağı bir hediye almıyorsunuz, ona asıl aldığınız can dostudur. Bunun bilincinde olarak çocuğa hayvan alınması önemlidir.
  • Eğer çocuğunuz hayvanlara şiddet uyguluyorsa onların oyuncak değil, birer canlı olduklarını hatırlatın. Her çocuğun öğrenme süreci farklıdır. Bazı çocuklar daha yavaş öğrenirler. Çocuğunuz hala hayvanlara zarar veriyorsa o hayvanların yanında vakit geçirmesine biri süre izin vermeyin. Yine olmuyorsa bir süreliğine sevdiği oyuncağı ya da yapmaktan hoşlandığı bir aktiviteyi yaptırmayın ve sebebini açıklayın. Sakın yumuşak davranıp verdiğiniz cezayı uygulamamazlık etmeyin. Çünkü o zaman öğrenme gerçekleşmez. 
  • Zor durumda kalmış hayvanları koruyalım. Onların bakımına yardımcı olalım. 
  • Hayvanları korkutmayalım, ürkütmeyelim. Onlara şakadan da olsa eziyet etmeyelim. 
  • Yiyecek artıklarımızı, özellikle ekmeği çöplüğe atacağımıza yakınımızda bulunan hayvan besleyicilerine verelim. 


DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL