Haber ve Etkinlikler

LGS'YE AZ KALA ÖNERİLER

Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanımız Gülşen Aksu; LGS'ye sayılı günler kala öğrenciler ve veliler için önerilerde bulundu.


Tüm yıl büyük özveri ile çalışıp emek veren 8.sınıf öğrencilerinin heyecanla beklediği LGS, 4 Haziran Pazar günü geçekleşecektir. Sözel ve sayısal olmak üzere iki farklı oturumdan oluşan LGS’de 6 branştan toplamda 90 soru sorulacaktır. Türkiye saatiyle 09.30’da başlayacak sınav, 12.50’de tamamlanmış olacaktır. Öğrenciler, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da sınava deprem bölgesi hariç kendi okullarında gireceklerdir. 26 Mayıs 2023 Cuma günü yayımlanan sınav giriş belgelerine e-okul üzerinden ulaşım sağlanabilecektir. Öğrencilerin sınav giriş belgelerinden sınava girecekleri salon ve sıra bilgisini öğrenmeleri yeterlidir, belgenin çıktısının alınmasına gerek yoktur. Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, sınava günler kala öğrenciler ve veliler için dikkat edilmesi gereken hususları ve sınav günü ile ilgili önerilerini şu şekilde sıraladı:

Son Tekrarlar Tamamlanmalı
Öğrenciler tüm yıl çok çalıştılar, konuları öğrendiler, tekrarlarını yaptılar. Son günlerde akademik olarak kendilerini yeterli hissetmedikleri konular üzerinden bir kez daha geçebilirler.

Bedensel Aktivitelere, Beslenme ve Uyku Düzenine Dikkat
*Sınava günler kala sakatlanmalara yol açabilecek bedensel aktivitelerden kaçınmalılar. Sınav gününe kadar fiziksel olarak kendilerine iyi bakmalılar.
*Sınava günler kala beslenme düzenlerine dikkat etmeliler. Daha önce hiç denemedikleri bir yiyeceği bu hafta yememeli, fazla ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalılar.
*Son bir hafta öğrencilerin uyku düzenleri çok önemlidir. Sınav günü kendilerini yorgun ve uykusuz hissetmemek için sınav günü sabah saat kaçta kalkmaları gerekiyorsa son bir hafta boyunca aynı saatlerde kalkmaya ve erken uyumaya dikkat etmeliler. Böylece biyolojik saatleri düzenlenmiş olacaktır.

LGS’ye Günler Kala Ebeveyn Yaklaşımı
Ergenlik döneminde sınav hazırlık sürecinde olan öğrencilerin duygularında iniş çıkışlar gözlemlenebilir. Böyle durumlarda onların duygularını anlamaya çalışmak, onlara destek olmanın ilk adımıdır. Özellikle ebeveynleri tarafından anlaşıldıklarını hisseden çocuklar aileleri ile pozitif ilişkiler kurarlar.
Aileler, çocuklarının deneme sınav sonuçlarını değerlendirirken yapılan yanlışlarla ilgili yargılayıcı olmadan kazanım eksikliğinin nasıl giderilmesi gerektiği ile ilgili hedeflerler belirlenmesi konusunda çocuklarını desteklemelilerdir.
Her çocuk özel ve biriciktir. Bu sebeple çocukların başkalarıyla kıyaslanması doğru değildir. Başkalarıyla kıyaslanan öğrencilerin başarıları değil kaygıları artacaktır. Bu sebeple aileler çocuklarını çok iyi tanımalı ve başkalarıyla kıyaslamadan kendi potansiyeli doğrultusunda çocuklarının gerçekçi, ulaşılabilir hedefler belirlemesine yardımcı olmalıdır.
Aileler bu süreçte sınav sonucunun değil sınav süreci boyunca öğrencinin gösterdiği çaba ve verdiği emeğin önemli olduğunu çocuklarına hissettirmeliler. Sonuca odaklanan çocuğun hırslı, sürece odaklanan çocuğun azimli olacağı unutulmamalıdır.
Çocukların sadece başarısızlığı değil başarıları da aile içinde konuşulmalıdır. Başarıları gündeme gelen çocukların kendilerine olan güvenleri artar. Unutulmamalıdır ki çocukların olumlu davranışları takdir gördükçe pekiştirilir ve kalıcı hâle gelir.
Sınav sürecinde kaygı normal bir duygudur. Bazı öğrenciler kaygıyı çok yoğun bir şekilde yaşarken bazı öğrenciler bu kaygıyı doğru bir şekilde yönetebilir. Yoğun kaygı yaşayan öğrencilerin aileleri okullardaki rehber öğretmenlerinden destek alabilirler.
Sınav öncesi kimsenin, motivasyonlarını etkilemesine izin vermemelilerdir. Öğrenciler ellerinden geleni yaptıkları için başaracaklarına inanmalılar. Arkadaşlar ve akrabalar ile yapılan telefon görüşmelerinde olumlu mesajlar verilmesi onlara kendini iyi hissettirecektir. Görüşülecek kişinin, öğrencinin kaygısını artıracağı düşünülüyorsa sınavdan önce görüşülmemesi daha sağlıklı olacaktır.

Sınavdan Bir Gün Önce
Öğrenciler tüm yıl boyunca birçok konuya çalıştılar. Bu sebeple sınavdan bir gün önce ders çalışılmasına gerek yoktur. O günü kitap okuyarak, sevdikleri bir aktiviteyi yaparak geçirmeleri iyi olacaktır. Ders çalışmak öğrenciyi iyi hissettirecekse fazla abartmamak koşuluyla çalışabilirler.
Sınav günü yanlarına almaları gereken tüm eşyaları toplayıp sınav sabahı evden çıkmadan görebilecekleri bir yere koyabilirler. Sınava giderken yanlarına almaları gereken kimlik belgesi, yumuşak uçlu kurşun kalem, silgi, kalemtıraş ve bandajı çıkartılmış şeffaf şişede sularını hazırladıklarından emin olmalılar.
Sınavdan önceki gece uyumakta güçlük çekeceklerini düşünüyorlarsa yataklarına, planladıklarından daha erken bir saatte girmeleri uykuya geçişlerinde etkili olacaktır. Olumlu düşünceler ve güzel hayaller, uykuya dalmalarını kolaylaştırabilir.

Sınav Sabahı
Sınav sabahı öğrenciler, sınava vaktinde gidebilecekleri bir saatte uyanmalılar.
Güzel bir kahvaltı, öğrenciye enerji verecektir. Kahvaltıda yağlı, ağır ve midelerine dokunacak gıdalardan kaçınmalılar.
Sınava giderken rahat, öğrenciyi yormayacak ve hava şartlarına uygun kıyafetler tercih edebilirler. Havadan emin olunamayan durumlarda yanlarına bir hırka almaları, soğuk olduğunda giyilebilir sıcak olduğunda çıkarılabilir olması sebebiyle çok fonksiyonludur.
2023 Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’na göre öğrenciler sınava girerken yanlarına; çanta, cüzdan, cep telefonu, telsiz, radyo, saat, bilgisayar, kamera ve benzeri iletişim araçları ile depolama kayıt ve veri aktarma cihazları, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş ve benzeri eşyalar ile her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazlar, databank sözlük, hesap makinesi, kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar almamalıdır. Bu araçlarla sınava alınamayacağı gibi sınav anında yanlarında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarının ihlal edildiği gerekçesiyle sınavları tutanakla geçersiz sayılacaktır.
Öğrenciler evden çıkmadan sınav için gerekli olan tüm eşyaları yanlarına aldıklarından emin olmalılar.
Yol şartlarını da düşünerek (varsa trafik veya yol yapım çalışması gibi) saat en geç 09.00’da okulda olacak şekilde evden çıkılmalıdır.

Sınavdan Önce
Okula gelindiğinde eğer yanlarına almaları gereken eşyaları (özellikle kimlik) sizde ise ayrılmadan önce öğrencilerimize teslim etmeyi unutmayın.
Öğrenciler sınava girmeden önce tuvalet ihtiyacı gibi fizyolojik tüm ihtiyaçlarını gidermeliler.
Sınav giriş belgelerinde yazan sınav salonunu ve sırasını bulmalı, oturmalı, eşyalarını hazırlamalı ve sınavın başlamasını beklemeliler.
İlk oturum olan sözel oturum Türkiye saatiyle saat 09.30’da başlayacağı için en geç 09.15’te sınav için hazır olunmalı ki kitapçıkların ve cevap kâğıtlarının (optiklerin) dağıtılması ve öğrenciye ait bilgilerin eksiksiz ve hatasız yer aldığının kontrol edilmesi için zamanları olsun.
Sıralarının üzerinde sınav giriş belgesi olacaktır. Eğer sınav giriş belgesi sıranın üzerinde değilse görevli öğretmenlerden birine bilgi verilmelidir.
Salon görevlileri öğrencilere sınav kurallarını hatırlatacak.
Baskı hatası olmadığından emin olmak için sınav kitapçığının sayfalarına hızlıca göz atılmalıdır.
Cevap kâğıdı öğrencinin adına düzenlendiğinden öğrenciye ait tüm bilgiler kodlanmış olarak gelecektir. Öğrenciler, cevap kağıdındaki kendilerine ait bilgilerin eksiksiz olduğundan emin olmalı; eğer bir hata varsa gözetmen öğretmene bildirilmelidir.
Cevap kâğıdının kendine ait olduğundan emin olduktan sonra öğrenci verilen kitapçığın türünü doğru bir şekilde cevap kâğıdına kodlamalıdır. Ayrıca cevapları cevap kâğıdına kodlarken yuvarlağın içini tam dolduracak şekilde dışarıya taşırmadan doldurması gerekmektedir.
Öğrenciler, sınavını bitirmiş olsalar bile ilk 30 dakika ve son 15 dakika sınıftan çıkamayacaklar.
Sınava geç kalındığı durumlarda saat 09.45’e kadar sınava girebilecekler fakat geç kalan öğrencilere ek süre verilmez.

Sınav Esnasında
Öğrencilerin soruları ne çok hızlı ne çok yavaş olmadan orta hızda, sorunun tam olarak ne istediğini anlayarak okumaları sorunun doğru çözümü için ilk adımdır.
Zorlanılan sorularda zaman kaybetmek yerine turlama tekniğiyle o soruyu işaretleyip en son o soruya tekrar dönülmelidir. Diğer soruları çözerken bilgiler güncellendiğinden zorlanılan soruyu çok daha rahat çözebilirler.
Kitapçık üzerinde herhangi bir sorunun cevabı değiştirildiğinde cevap kâğıdında da değiştirmeyi unutmamalılar.
Sözel oturumdan sonra başlayacak 45 dakikalık molada mental olarak dinlenerek ve fizyolojik ihtiyaçları gidererek sayısal oturuma daha hazır başlayabilirler.
Molada arkadaşlarıyla sınav hakkında birbirilerinin motivasyonunu düşürebilecek söylemlerden kaçınmalılar.
11.30’da başlayacak sayısal oturumu için en geç 11.15’te sözel oturuma girdikleri sınıf ve sırada olmalılar.
Sözel oturum için geçerli kurallar 80 dakikalık sayısal oturumunda da geçerli olacak.

Sınavdan Sonra
Hem sözel hem sayısal oturumlar için sınav tamamlandıktan sonra öğrenciler kitapçığını ve cevap kâğıdını gözetmen öğretmene teslim etmeliler. Öğrenciler sınav kitapçığını ve cevap kâğıdını masanın üstünde veya altında bırakmamalı, yanlarına almamalıdır.
Sınav salonundan çıkmadan gözetmen öğretmenlerde bulunan sınav yoklama listesine adlarının olduğu bölüme imzalarını atmayı unutmamalılar.
Okuldan ayrılmadan önce herhangi bir eşyalarını unutmadıklarından emin olmaları gerekmektedir.
Cevap anahtarları sınavdan sonra meb.gov.tr adresinde yayınlanacaktır.

SINAV SONUÇLARININ İLANI
Sınav sonuçları 26 Haziran 2023 Pazartesi günü e-okul sistemi üzerinden yayımlanacaktır ve aynı gün 2023 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’na ve tercih listelerine yine e-okul sistemi üzerinden ulaşılabilecektir.
Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölümü olarak kariyer yolculuklarında en doğru tercihleri yapmaları sağlamak amacıyla tüm öğrencilerin yanındayız. Liseye geçiş tercih ve yerleştirme döneminde kendi öğrencilerimizin yanı sıra sınava giren tüm öğrencilere tercih danışmanlığı hizmeti sunacağız.

Sınav günü her şeyin öğrencilerin istediği gibi olması dileklerimizle, LGS’ye girecek tüm öğrencilere şimdiden başarılar dileriz.

DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL