Haber ve Etkinlikler

TOPRAĞININ NE KADAR FARKINDASIN? ULUSLARARASI TOPRAK ZİRVESİ'NİN İLKİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Doğa Okulları ve İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliği ile 5 Aralık Dünya Toprak Günü kapsamında Uluslararası 1.Toprak Zirvesi organize ettik.

ETİKETLER : toprak zirvesi , ekoloji eğitimi , temiz toprak , toprak nasıl korunur , beykoz doğa kampüsü

68. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2015 yılını Uluslararası Toprak Yılı olarak ilan etti. Toprak Zirvesi; Proje Koordinatörleri Doğa Okulları Ekoloji Bölüm Başkanı Merve TOPÇUOĞLU, Doğa Okulları Coğrafya Felsefe Bölüm Başkanı Said ÇAKIR ve İstanbul Aydın Üniversitesi Dekan Yardımcısı/Peyzaj Mimarlığı ve Kentsel Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yıldız AKSOY’un öğrencilerin toprağımıza karşı farkındalıklarını arttırması amacı ile planlamış olup, İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık öğrencileri ile Florya, Güneşli, Bahçelievler, Avcılar, Halkalı 1 ve Halkalı 2 Kampüsleri'nde lise ve ilkokul öğrencileri ile bir araya geldi. Toprak kültürü ve toprak bilincine karşı farkındalık yaratmak, “Toprağın önemi”ni tartışarak, Ekoloji, Ekosistem, Habitat, Toprak, Su, Biyolojik Çeşitlilik, Ekolojik Değerlerimiz ve en önemlisi de sorumluluklarımızın neler olduğunu tekrardan hatırlayarak adımlarımızı dünyayı kurtarmaya doğru attık.

Akademisyenler Toprak Zirvesi'nde!

Uluslararası 1. Toprak Zirvesi
; İAÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Nejat ARAL, Doğa Okulları Akademik Koordinatörü Adem DURMUŞ ve Özel Florya Doğa Anadolu Lisesi  Onursal Meclis Başkanı Ata KUĞU’nun açılış konuşmalarını yapması ile çkonferans programı başlamıştır. İTÜ Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi- İTÜ Toprak Yapılar Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ruhi KAFESCİOĞLU; Toprak Yapılar Çalışma Grubu Projeleri hakkında konuşması ile devam etmiştir. Değerli hocamız 97 yaşında olmasına rağmen bu önemli zirvede bizi yalnız bırakmayıp aramızda yer aldığı için kendisine çok teşekkür ediyoruz.


İ.Ü Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay TOLUNAY; Toprak Fonksiyonları, ICOMOS  ISCEAH TR  Expert Member-İAÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Bilge IŞIK; Yapılı Yeşil Çevre Tasarımı, TEMA Vakfı Orman ve Kalkınma Bölüm Başkanı Hikmet ÖZTÜRK; Yeryüzünün Sihirli Örtüsü Toprak Ve Türkiye’de Toprak Sorunları, TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Proje Lideri Özgür SUNA;  “Geleceğimi Koruyorum” Sosyal Sorumluluk Projesi hakkında sunumlarını yaptıktan sonra öğrenciler çalıştay ve atölye çalışmalarına ayrıldılar. Valahia University of Targoviste (Romania) Prof. Ph.D. Gabriel Gorghiu , Prof. Ph.D. Lavinia Buruleanu , Aegean Üniversitesi (Yunanistan) Doç.Dr. Maria Kordaki, Dr. adayı Anthi Goussiou ve Doğa Okulları Sınıf Öğretmenliği Bölüğm Başkanı Ramazan SEZER Sağlıklı Yaşam ve Sağlıklı Beslenme seminerleri verdi.

Toprağı ne kadar tanıyoruz?

Toprak yaşamdan gelir ve yaşamımızın bir parçasıdır. Tüm canlıların ortaklaşa kullandığı önemli bir hazine olan bu elementin ne kadar farkındayız? Yerkabuğunu oluşturan kayaların, uzun yıllar boyunca parçalanmasıyla oluşan topraklar, ülkemizde ne kadar değer görüyor? Türkiye’de organik madde içeren orman topraklarından, otsu bitkiler ile çalıların yetiştiği bozkır topraklarına kadar çok çeşitli topraklarımız var. Ancak, zaman içinde topraklarımız, erozyon, asitleşme, çarpık yapılaşma gibi sebeplerden dolayı, hızlı bir şekilde yok olup gidiyor. Buna dur demenin ilk adımıysa toprağı tanımaktan geçiyor. 

Toprak ve su insanlığın ortak beslenme aracı olarak korunması önemli konular arasında yer almalıdır. Öncelikle toprağı insanlığın besin kaynağı kabul ederek ve de insanlığın ortak malı olarak gelecek kuşaklara sağlıklı bırakacak şekilde toprak yöntemini ilke olarak kabul etmemiz gerekir. Bir canlı organizma olarak çoğaltılamayan tek unsur olan toprak mutlaka sürdürülebilirlik ilkesi içinde amaca uygun olarak geliştirilerek kullanılmalıdır. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de toprak ve tarım dersi mutlaka ilkokuldan başlamak üzere öğretilerek toprağın önemi erken dönemlerde çocuklara benimsetilmesi sağlanmalıdır.


Toprak Zirvesi ile toprağın felsefesini ortaya koyarak geleceğimiz dediğimiz çocuklarımızın, 3 farklı neslin toprak hakkındaki sorunlara karşı yaklaşımlarını ortaya koyarak farkındalık oluşturduk. 



      

DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL