Haber ve Etkinlikler

UNESCO-SEMEP GÜNÜ'NDE PROJEMİZ BİRİNCİ OLDU!

24 Mayıs 2014 tarihinde UNESCO-SEMEP Günü etkinlikleri kapsamında ''Klimalardan Çıkan Suları Değerlendiriyoruz'' başlıklı proje çalışmamız en iyi proje, en iyi sunum ve en iyi uygulama alanlarında ödüller alarak birinci oldu. Oran Doğa Okulu Romanya'ya gitmeye hak kazandı.

ETİKETLER : UNESCO–SEMEP , Fen ve Teknoloji , proje , başarı , Doğa'l Cam Sil , klima suyu , çevre projeleri

Proje aynı zamanda suyun sürdürülebilirliği alanında bir geri dönüşüm hedefliyor. Klimadan çıkan su, saf su olduğundan laboratuvarlarımızda, oksijen miktarı bol olduğundan çiçek ve ağaçların sulanmasında, kireç içermediğinden dolayı ütü suyu olarak kullanılabilir. Aynı zamanda bu su, cam temizliğinde de kullanılabilir.


Öğrencilerimiz DOĞA'L Cam Sil adı verdikleri suyu yarışmada tanıttılar. Bu suyu giysi üretim ve yıkama sektöründe kullanmak için çalışmalar yapılıyor. Biz de okulumuzun çevre duyarlılığını göstermek için bu yılki çevre gününde bu çalışmayı başlatabiliriz. Proje çalışması jüri üyesi olan öğretim görevlilerinin de dikkatini çekti. Öğretim görevlileri beraber çalışabileceklerini belirttiler.


Aşağıda projenin içeriği hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Split klimalar ısı transferi mantığı ile çalışırlar, bir ünite ısınırken diğeri soğur.  Soğuk yüzeye çarpan su buharı yoğunlaşır, suya dönüşür ve böylelikle çalışan cihazlarda soğuyan taraf su üretir.



Eğer klima sahibiyseniz muhakkak sizin de dikkatinizi çekmiştir: Klimanızın çalışması sonucu oluşan su, sıcak yaz aylarında miktar olarak çok yüksek olabiliyor. Miktar hem dış ortam hava sıcaklığı ve nem oranıyla hemde soğutulan alanın sıcaklığı ve nem oranıyla alakalıdır. Kısacası hava ne kadar daha sıcak ve nem oranı ne kadar daha yüksek olursa cihazınız bir o kadar daha fazla su oluşturacaktır. Normal şartlarda yazın soğutmada geleneksel evinizde kullandığınız 12.000 Btu bir klima günlük ortalama 6 litre ile 10 litre arası su üretecektir. Farz edelim yaşadığınız bölgede soğutma sezonunuz 4 ay ve günlük klimanız 8 litre su oluşturuyor. Ortalama her ayı 30 gün olarak var sayarsak hesabımız şu şekilde olacaktır. 4 ay x 30 gün = Toplam 120 gün. 120 gün x 8 litre = Toplam 960litre. İzmir gibi metropolitan bir şehirde nüfusun 3.000.000 olduğunu var sayarsak ve sadece İzmir'de 500.000 bireyin klima sahibi olduğunu düşünürsek karşınıza çıkan manzara şu oluyor. 500.000 birey x 960 litre = 480.000.000 litre su. Bunu bir de Türkiye olarak düşünürsek baya büyük sonuçlar elde edilebilir.


Klimalardan çıkan suyun kimyasal yapısı - Saf sudur. Musluk suyu ile kıyasla kireç, chlorine, fluoride ve sodium içermez. Oksijen oranı yüksek. Çok düşük oranlarda da olsa bakır, alüminyum, kurşun, gibi metaller içerir.


Musluk suyundan farkı - Musluk suyu ile kıyasla klimanızdan çıkan su minerallerden yoksundur. Kireç, chlorine, fluoride ve sodiumdan yoksundur.


Klima suyunu sulama amaçlı kullanabiliriz - Evinizdeki çiçekler, ağaçlar ve bitkilerde klimanın suyunu kullanabilirsiniz. Ağaçlar doğal filtreleme özelliğine sahip olduklarından klima suyundaki metalleri filtre edeceklerdir.


Aracınızda - Eğer musluk sularınızdaki kireç oranı çok yüksekse aracınızın radyatör ve aküsünde su ilave etmek zorunda kalıyorsanız klimanızdan çıkan su sizin için mükemmel bir alternatif olabilir. Klima suyunun mineraller ve kireç içermemesinden dolayı aracınızın radyatöründe kireçlenme ve sistemde tıkanmalar önlenmiş olacaktır.


Evinizde - Genel temizlik amaçlı kullanabilirsiniz. Camlarınızın temizliği vs. aplikasyonlarda. Ütünüz için idealdir çünkü kireç içermez. Camlarınızda izler ve gölgelenme gözlemliyorsanız klimanızın suyuna sirke katarak bu durumu önleyebilirsiniz.

DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL