Haber ve Etkinlikler

ACARKENT KAMPÜSÜ IB LİSESİ ÖĞRENCİLERİ TANRI PARÇACIĞININ PEŞİNDE

Öğrencilerimiz CERN’e canlı yayınla bağlanarak tanrı parçacığı olarak bilinen “Higgs Bozonu”nun izine rastlarken, Z Parçacığını tekrar hesaplayarak keşfettiler.

ETİKETLER : cern , higss bozonu , z parçacığı , fizik masterclass , hodron çarpıştırıcısı , tanrı parçacığı , big bang , acarkent kampüsü ib lisesi , atlas deneyi ,

Öğrencilerimiz CERN’e canlı yayınla bağlanarak tanrı parçacığı olarak bilinen “Higgs Bozonu”nun izine rastlarken, Z Parçacığını tekrar hesaplayarak keşfettiler. Acarkent Kampüsü IB Lisesi öğrencilerimiz 5. kez Orta Doğu Teknik Üniversitesinde düzenlenen Masterclass- Fizikte Yetkinlik Programı'na katıldılar ve CERN’e canlı bağlantı gerçekleştirdiler.


Fizik Masterclass etkinliği 12 yıldır dünyanın 30'u aşkın ülkesinde düzenleniyor. Bu etkinlik kapsamında öğrenciler kendi ülkelerinde CERN’le ile çalışma yürütmekte olan bir üniversitede toplanarak Parçacık Fiziği dersi alıyorlar ve CERN Atlas Deneyinde elde edilen verileri CERN’de çalışan bir parçacık fizikçisi gibi analiz ediyorlar. Günün sonunda farklı ülkelerden katılımcılar CERN’e bağlanarak elde ettikleri analizleri, sonuçları sunuyorlar ve tartışıyorlar. 


Acarkent Kampüsü IB Lisesi öğrencilerimiz Anıl Berkay Adıgüzel, Elif Şevval Temuçin, Begüm Doğancı ve Gönenç Aygenç, IB Lisesi Fizik Öğretmenimiz Müge Kuşka Bal ile birlikte bu çalışmada yer aldı. Açılış konuşması ile başlayan program, ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Tekin’in Big Bang’den günümüze evren dersiyle devam etti. Bu ders kapsamında öğrencilerimiz teorik olarak temel kuvvetler ve parçacık fiziği konusunda bilgi edindiler. Program CERN’de çalışmalarını yürütmekte olan ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz ile devam etti. Doç. Dr. Demirköz deneysel parçacık fiziği konusunda öğrencilerimizi bilgilendirerek deney verilerini analiz etmeleri için gerekli bilgileri verdi. 


Daha sonra öğrencilerimiz bilgisayar laboratuvarında CERN ATLAS deneyinin verilerini kullanarak bir parçacık fizikçisi gibi analiz yaptılar. Analizin amacı Z bozonunun bozunduğu elektron-pozitron, iki foton, 4 lepton, müon-karşıt müon olaylarını analiz etmekti. Ayrıca analiz ettikleri örneklerde higgs bozonun 2 fotona ve 4 leptona bozunduğu olayları da bulabildikleri gibi, z bozonundan daha küçük kütleli J/Psi ya da Upsilon gibi parçacıkları da bulabildiklerini elde ettikleri grafiklerden gördüler.



DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL